Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Gemeente, is jouw internet wel up-to-date?

17/06/2015

Platform Internetstandaarden heeft recent de site internet.nl gelanceerd. Met deze site kan je controleren of jouw internetverbinding, website en e-mail voldoen aan de standaarden voor het moderne internet. Gemeenten zoals Vught, Den Bosch en Woerden en ook de site van IBD Gemeenten scoren alvast prima. Maar er zijn nog vele gemeenten die er een stuk slechter voor staan. Tijd om hiermee aan de slag te gaan!


Inleiding

Lezers van deze BLOG weten als geen ander hoe belangrijk internet is geworden voor zowel privé als zakelijk gebruik. Nederlanders zijn dan ook grootgebruikers van internet. Het CBS geeft aan dat 9 van de 10 Nederlanders dagelijks internet gebruikt voor activiteiten zoals bijvoorbeeld nieuws lezen, tv-kijken, radio en muziek luisteren, internet bankieren en e-shoppen.

Ook Gemeenten kunnen voor een servicegerichte dienstverlening niet meer om internet heen. Veel gemeenten hebben inmiddels veel van de taken van de traditionele publieksbalie online beschikbaar gemaakt.


Internet is eigenlijk al verouderd

Het is belangrijk om te beseffen dat veel van de gebruikte internetstandaarden inmiddels al decennia oud zijn en in veel gevallen helemaal niet voorbereid zijn voor de enorme vlucht die internet heeft gemaakt. Het meest bekende voorbeeld hiervan is het aantal beschikbare internet- of netwerkadressen. Met de standaard die daar oorspronkelijk voor bedacht was (IPv4) is het mogelijk om ongeveer 4,3 miljard unieke adressen te gebruiken. 35 jaar geleden heeft men nooit kunnen voorzien dat internet zo’n vlucht zou nemen dat inmiddels praktisch al deze nummers in gebruik zijn en er zelf al plaatsen zijn, waar de IPv4 adressen niet meer te verkrijgen zijn.


Grotere belangen betekent grotere risico’s

Met het toegenomen belang van het internet wordt het voor criminelen steeds interessanter om via internet de slag te slaan. Phishing en spoofing zijn niet meer twee begrippen die je alleen van verhalen kent, maar vast zelf ook al eens heb meegemaakt. Het meest voor de hand liggende voorbeeld is een phishingsmail die je soms uit naam de van de banken ontvangt. Nu dit bij steeds meer mensen bekend is, verleggen internetcriminelen de aandacht naar nieuwe gebieden zoals webwinkels en overheden zoals de Belastingdienst en de CJIB.


Platform Internetstandaarden

Gelukkig bestaan er internetstandaarden die de geschetste problemen helpen ondervangen. Deze standaarden staan op de ‘pas toe of leg uit’ –lijst van Forum Standaardisatie. Veel van deze ‘moderne internetstandaarden’ bestaan op zichzelf ook al een tijd en allen hebben zich reeds in de praktijk bewezen, maar om verschillende redenen is het gebruik van deze standaarden nog niet overal even goed van de grond gekomen.


Om die reden is het Platform Internetstandaarden opgericht. Dit platform, bestaande uit de internetgemeenschap, een aantal overheden en Forum Standaardisatie, heeft het gezamenlijke doel om het gebruik van deze moderne internetstandaarden te stimuleren en daarmee het Internet duurzaam en betrouwbaarder te maken voor iedereen.

 

Om welke standaarden gaat het?

Platform Internetstandaarden richt zich op de volgende moderne internetstandaarden:

- IPv6: een uitgebreide, moderne reeks internetadressen
- DNSSEC: beveiligingsuitbreidingen voor domeinnamen
- TLS: beveiligde verbindingen
- DKIM, SPF en DMARC: anti-phishing en anti-spoofing

 

IPv6

IP versie 6 (IPv6), de opvolger van IPv4, lost het adrestekort op. IPv6 is inmiddels meer dan vijftien jaar oud maar nog niet op grote schaal ingevoerd. Probleem is dat IPv6 niet backwards compatible is met IPv4 en de meeste providers en bedrijven op dit moment nog geen IPv6 aanbieden voor hun klanten en gebruikers.


DNSSEC

DNSSEC is een beveiligingssysteem voor DNS, het internet-telefoonboek dat zorgt voor de vertaling van domeinnamen naar IP-adressen. Op zich werkt DNS prima, maar de vertaling van domeinnaam naar IP-adres is niet beveiligd. DNSSEC breidt DNS uit met een extra beveiliging: een digitale handtekening. En op die manier voorkomt het dat een gebruiker zonder het te weten wordt doorgeleid naar een malafide site.

TLS

TLS is een standaard voor de beveiliging van internetverbindingen. De meeste gebruikers kennen TLS, en zijn voorloper SSL, uit hun webbrowser: websites beveiligd met TLS beginnen met https en zijn voorzien van een "hangslotje" in de adresbalk van de browser. Om TLS veilig te kunnen gebruiken moet deze niet alleen aan staan maar ook goed ingesteld zijn.

DKIM, SPF en DMARC

DKIM, SPF en DMARC zijn drie internetstandaarden voor het terugdringen van phishing, spam, virussen en andere narigheid die per e-mail bezorgd wordt. Deze drie standaarden worden meestal gezamenlijk ingezet om te controleren dat de afzender (een mail-adres) en de verzender (een computersysteem) van een mail-bericht inderdaad kloppen, en dat de inhoud van het bericht onderweg niet is veranderd.

 

Is jouw internet up-to-date?

Wil je zelf controleren of de internetverbinding, website en e-mail van jouw gemeente al werken met bovengenoemde standaarden? Ga dan naar internet.nl en doe eenvoudig de test.


Veel overheden gebruiken de website al om te kijken hoe zij scoren en hoe zij tot een 100% score kunnen komen op de verschillende tests. De website is nieuw en wordt nog uitgebreid en daarom worden vragen en opmerkingen op prijs gesteld. Deze kunnen gemaild worden naar vraag@internet.nl.

Daarnaast kan je mij altijd bellen:
Mijn naam is Maarten van der Veen en mijn telefoonnummer is: 06 211 62 433