Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Gemeentelijke ICT onnodig kostbaar door trage standaardisatie

352 Nederlandse gemeenten gebruiken softwareproducten van zo’n 250 verschillende leveranciers. In softwarecatalogus, rapporteert VNG-r over de stand van zaken met betrekking tot 10 belangrijke gemeentelijke softwarestandaarden.

Standaarden

De implementatie van software die voldoet aan de overeengekomen standaarden verloopt traag. Veel gemeenten lopen op bepaalde softwareprogramma’s 2 of meer versies achter ten opzichte van wat de leverancier als actuele versie aanmerkt. Daardoor lopen de gemeenten niet alleen een risico, maar wordt ook het tempo van innovatie fors geremd. Door deze ontwikkeling zijn leveranciers gedwongen om verschillende versies van hun software te blijven ondersteunen. Bij gemeenten leidt dit vaak tot maatwerk-koppelingen, wat de kosten opdrijft en de betrouwbaarheid en stabiliteit van de geïnstalleerde programma’s beïnvloedt. 

Softwarecatalogus

Gemeentelijks softwarestandaarden hebben o.a. betrekking op burgerzaken, het sociaal domein, zaakgericht werken, de berichtgeving van de overheid naar burgers en bedrijven en de verwerking van gemeentelijk documenten en formulieren. Steeds meer leveranciers die producten aanbieden in het gemeentelijk domein werken volgens de overeengekomen standaarden van VNG/VNG-r. Gemeenten kunnen in de Softwarecatalogus opzoeken of hun leveranciers ook deze standaarden ondersteunen en dus compliant zijn.

Digitale Agenda 2020

Het uiteindelijke doel van de toepassing van softwarestandaarden is om de kwaliteit van de dienstverlening aan inwoners en ondernemingen te verbeteren en te vernieuwen. Standaardisatie van software draagt bij tot vermindering van uitvoeringskosten, vergroting van de effectiviteit en een open en toegankelijke markt. Standaardiseren is een van de peilers van de Digitale Agenda 2020 van de VNG. De ambities in deze agenda, die streeft naar een grotendeels digitaal functioneren lokale overhei, zijn alleen te realiseren met een effectieve en efficiënte ICT infrastructuur.