De Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD)

 
 
De IBD is een gezamenlijk initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING). De IBD is er voor alle gemeenten en richt zich op bewustwording en concrete ondersteuning om gemeenten te helpen hun informatiebeveiliging naar een hoger plan te tillen. Dat doet de IBD door gemeenten te ondersteunen op het vlak van preventie, detectie en coördinatie van informatie-beveiligingsincidenten.
 

‘Officieel’ aansluiten bij de IBD

Om gemeenten concreet te kunnen ondersteunen, is een ‘officiële’ aansluiting van gemeenten bij de IBD noodzakelijk. Zo’n ‘officiële’ aansluiting betekent enerzijds dat gemeenten een aantal zaken dient in te richten om de IBD-dienstverlening af te kunnen nemen. Anderzijds dat de IBD concrete informatie nodig heeft van gemeenten om gericht te kunnen handelen.
 

Ondersteuning informatiebeveiliging voor alle gemeenten

Alle gemeenten kunnen gebruik maken van de producten en dienstverlening van de IBD, zoals de Ondersteuningsaanpak voor het ICT-Beveiligingsassessment DigiD, de Baseline Informatiebeveiliging Nederlandse Gemeenten (BIG) en natuurlijk veel bijbehorende operationele producten die het u makkelijk maken de BIG te implementeren. U vindt deze producten en diensten op de website van de IBD. Binnen de community Informatiebeveiliging, waar alleen gemeenten lid van kunnen worden, kunt u bovendien uw gemeentelijke kennis en ervaringen delen met andere gemeenten.
 
 

Aansluiten voor gerichte ondersteuning door de IBD

Wilt u de gehele dienstverlening van de IBD afnemen? Dat kan! Om gericht te kunnen helpen heeft de IBD ook specifieke informatie nodig van elke gemeente. Hiervoor moet u ‘officieel’ aansluiten bij de IBD. De benodigde informatie vindt u op de pagina Downloads van de IBD. Aansluiten bij de IBD is niet alleen noodzakelijk voor gemeente-specifieke ondersteuning op informatiebeveiligingsvlak. Het is bovendien onmisbaar om regie te houden binnen de gemeentelijke overheid op (potentiele) incidenten op informatiebeveiligingsvlak. Ook in 2014 organiseert de IBD weer een aantal regiobijeenkomsten waarbij het onderwerp ‘officieel’ aansluiten bij de IBD centraal staat. Meer informatie hierover en de mogelijkheid om uw gemeente aan te melden vindt u op de website van de IBD.
 

Helpdesk IBD voor vragen over informatiebeveiliging!

Aansluiten bij de IBD? Vragen over informatiebeveiliging? Of een incident melden op informatiebeveiligingsvlak? Bel de Helpdesk van de IBD: 070 373 80 11070 373 80 11 of stuur een mail: info@ibdgemeenten.nl
 
 

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @ViagEvents

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig