Indien u deze nieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik hier

Nieuwsbrief 2015, nr. 21

Bijgaand treft u de VIAG nieuwsbrief jaargang 2015 aan.

Door op de "kopregel" van ieder nieuwsitem te klikken wordt automatisch het gehele artikel in beeld gebracht

Wij wensen u veel leesplezier!

18 november 2015 - VIAG nieuwsbrief jaargang 2015, nr. 21

 

VIAG congres 2015, een terugblik!

Het VIAG congres 2015 ligt alweer ruim een week achter ons. In de prachtige en inspirerende omgeving van De Efteling hebben we met elkaar stilgestaan bij de Informatiesamenleving.

Nogmaals hartelijk dank aan iedereen die het mogelijk heeft gemaakt om dit tot een geslaagd evenement te maken.

 Interessante sessies zijn ook deze editie aan de orde geweest. U kunt de presentaties teruglezen...

ICT-thriller over brand Waalre

De VIAG deelt ervaringen van de gemeente Waalre in een bijzondere vorm: een ICT-thriller.

Wat moet je doen als je de gemeentelijke ICT vanaf de grond opnieuw moet opbouwen? Dat was de uitdaging voor de gemeente Waalre toen het gemeentehuis in de zomer van 2012 volledig uitbrandde.

 Vlammenzee

Het boek, getiteld Vlammenzee, vertelt het spannende verhaal van Waalre en volgt...

Convenant om te streven naar standaardisatie binnen het gemeentelijk domein

Op maandag 2 november 2015 heeft de VIAG het voornemen om te komen tot een nieuw convenant getekend. De directeur KING, Larissa Zegveld en de voorzitter van de VIAG Arend van Beek plaatsten hun handtekening tijdens het VIAG Congres.

 Digitale Agenda 2020

De VIAG ondersteunt KING bij het streven naar standaardisatie binnen het gemeentelijk domein. KING is als onderdeel van de VNG partner...

Geslaagde eerste IBD-Praktijkdag ‘Work IT Out’ in Maarssen

Tijdens de Alert Online week 2015 heeft op donderdag 5 november jl. de succesvolle eerste IBD-Praktijkdag plaatsgevonden in de Glazen Ruimte in Maarssen. Een druk bezochte dag, met ruim 220 gemeentelijke deelnemers, marktpartijen en kennispartners. Dagvoorzitter Alexander Meijer, gemeentesecretaris gemeente Amstelveen, gaf het startschot en leidde alle deelnemers door de dag.

Start van de dag

...

Privacy: de Europese Algemene Verordening Gegevensbescherming & de Meldplicht Datalekken

De Europese Unie werkt op dit moment aan een nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). De nieuwe verordening kan een behoorlijke impact hebben op (gemeentelijke) organisaties die persoonsgegevens beheren en verwerken.

Daarom is het belangrijk dat u nu al voorbereidingen treft voor de Europese ontwikkelingen en klaar bent voor de nieuwe wetgeving.

Volledige brief: 

Privacy: de...

Web of App?

De handreiking 'Web of App' van Forum Standaardisatie helpt overheidsorganisaties te kiezen tussen een website of een mobiele app.

Alle zaken snel digitaal kunnen regelen met de overheid in 2017. Dat is het streven, maar welk kanaal gebruik je als overheid wanneer en voor wie? Een website of een mobiele app? Of misschien wel allebei? De handreiking ‘Web of App’ gaat in op de...

Gemeenten slecht in beantwoorden e-mail

Maar liefst 40 procent van alle gemeenten voldoet niet aan de e-mailgedragslijn voor overheden en beantwoord vragen te laat.

Maar liefst 31 gemeenten antwoorden in het geheel niet. Dat zijn de conclusies  uit het onderzoek Bereikbaarheid Gemeenten van Wij verdienen beter. Voor het onderzoek werd aan alle gemeenten per e-mail een eenvoudige vraag gesteld: 'Kunt u de...

VNG: Uitnodiging Buitengewone ALV 30 november 2015

maandag 2 november 2015
Ledenbriefnummer: 
Lbr. 15/084

 

 

Hierbij nodigen wij u uit voor de Buitengewone algemene ledenvergadering (BALV) op maandag 30 november 2015, die wordt gehouden in De Jaarbeurs te Utrecht. De agendastukken kunt u downloaden via de speciale BALV-pagina. De presentiekaart, waarmee de gemeente in de gelegenheid wordt gesteld aan de...

'Gratis wifi binnenstad risicovol voor gemeenten'

Gemeenten die binnensteden aantrekkelijker maken met gratis wifi moeten goed opletten of zij wel veilig omgaan met de persoonsgegevens die daarbij verwerkt worden. Een wifinetwerk dat niet voldoet aan de eisen van de Wet Bescherming Persoonsgegevens (Wbp) kan in de toekomst boetes opleveren, waarschuwt advocaat Pascal Hulsegge van JPR Advocaten.

Gemeenten verantwoordelijk voor publieke wifi

De...

Positief besluit Nationaal Beraad

Het Nationaal Beraad Digitale Overheid heeft onlangs ingestemd met de Implementatieagenda Digitaal 2017 - een overheidsbrede mijlpaal.

Alle overheden hebben nu expliciet met elkaar afgesproken de Implementatieagenda te gaan realiseren. In de Implementatieagenda staan concrete activiteiten en projecten die tot eind 2017 zijn gericht op het verbeteren van de overheidsdienstverlening voor burger...

'Idensys, online zaken doen zonder zorgen'

De overheid werkt met het bedrijfsleven, wetenschap en burgers aan een standaard voor toegang tot online dienstverlening: Idensys, voorheen eID Stelsel genoemd. In Pulse, een e-zine van ICTU, een interview over deze publiek-private samenwerking.

In het interview komen aan het woord: Gerrit Jan van 't Eind (programmamanager Idensys, Logius), Corien Pels Rijcken (projectleider publieke...

Evenementen

 
11-12-2015 VIAG themadag 11 december 2015
VIAG Secretariaat - Schie 88d - 3111 PN SCHIEDAM — tel: 010-4266350 — email: info@viag.nlwww.viag.nl