Algoritmetoezichthouder gelanceerd

02-02-2023 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

 

16 januari 2023 gaven minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming), staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) en Aleid Wolfsen (voorzitter AP) het startsein voor het overkoepelende en domeinoverstijgende toezicht op algoritmes.

De algoritmetoezichthouder coördineert de samenwerking tussen de Nederlandse toezichthouders op het gebied van algoritmes. Dat is belangrijk, want met betere samenwerking worden straks klachten van burgers eerder doorgestuurd en opgepakt. Ook worden risico’s die er zijn bij algoritme-inzet eerder gesignaleerd, en daardoor beter voorkomen of in de kiem gesmoord. Anders gezegd, algoritmetoezicht helpt de grondrechten van burgers te beschermen (denk aan privacy en non-discriminatie) en vermindert de kans op serieuze incidenten, zoals we die de afgelopen jaren bij de overheid hebben gezien.

Focus op algoritmes van overheid

De algoritmetoezichthouder richt zich voor een groot gedeelte op het toezicht op algoritme-inzet bij overheden. Dit moet leiden tot meer grip en verantwoord algoritme-gebruik. Binnen de AP start een nieuw organisatieonderdeel met de nieuwe taken: de directie Coördinatie Algoritmes.

Algoritmes in het Achtuurjournaal

Het NOS Achtuurjournaal opende met een uitgebreid item over algoritmes en het toezicht daarop. Kijk het journaal van 16 januari 2023 terug(link naar andere website).

Algoritmes reguleren

Het inrichten van de algoritmetoezichthouder is een van de actielijnen vanuit de prioriteit ‘Algoritmes reguleren’ uit de werkagenda Waardengedreven Digitaliseren. Eind 2022 lanceerde Alexandra van Huffelen al het Algoritmeregister voor de Nederlandse overheid, een belangrijke stap naar transparantie over algoritmes. Vanuit haar coördinerende rol in digitalisering stuurt Van Huffelen de directie coördinatie Algoritmes beleidsmatig aan. De minister voor Rechtsbescherming blijft verantwoordelijk voor het beheer van en het toezicht op de financiële middelen van de AP.

Meer informatie

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig