Bewaar alle chatberichten van politieke en ambtelijke top

16-02-2023 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter • 0 Reactie

Alle chatberichten van ministers, hoge ambtenaren en andere sleutelfiguren moeten worden bewaard in een geautomatiseerd beheersysteem. Dat schrijft het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) in het rapport ‘Kan dit weg? – Nee’.

Transparantie

Het Adviescollege adviseert om werkgerelateerd sms- en appverkeer van bestuurders bij de overheid eeuwigdurend te bewaren en apps en sms’jes van hoge ambtenaren 5 of 10 jaar. “Juist deze mensen hebben strategische en besluitvormende posities én zij gebruiken vaak hun mobiele telefoon voor hun werk”, schrijven de onderzoekers. Het opslaan van chatberichten via bijvoorbeeld sms, WhatsApp en Signal, dient zoveel mogelijk geautomatiseerd te gebeuren. Zo blijft alle relevante informatie bewaard en dat is goed voor de transparantie. Daarnaast kunnen de berichten in de toekomst als naslagwerk worden gebruikt en een beeld schetsen hoe overheidsbeleid tot stand kwam. Overheidsmedewerkers zonder sleutelfunctie kunnen zonder problemen chatberichten verwijderen.

Download op de website van het Adviescollege(link naar andere website) het volledige rapport inclusief alle aanbevelingen.

Het ACOI

Aanleiding voor het advies is het Kamerdebat van mei 2022 over berichten in de media dat premier Mark Rutte sms-berichten van zijn telefoon verwijderde. Nu roept het Adviescollege bewindslieden en andere bestuurders van overheidsorganisaties op om de nieuwe beheer- en bewaarstrategie voor chatberichten al vanaf 2024 toe te passen. En verzoeken ze het parlement om dit advies zo snel mogelijk te behandelen.

Het onafhankelijke Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding is opgericht bij de inwerkingtreding van de Wet open overheid (Woo). Deze wet moet zorgen voor meer transparantie binnen de overheid.

Gerelateerde links

Reacties (0)

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig