Complexiteit probleem bij publieke dienstverlening

16-02-2023 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter • 0 Reactie

Binnen de publieke dienstverlening is een hoge mate van complexiteit in wet- en regelgeving, processen en IT-systemen. De uitwisseling van gegevens kan bijvoorbeeld beter. Dit blijkt uit de Staat van de Uitvoering. Het is voor het eerst dat deze Staat van de Uitvoering is uitgebracht door de gelijknamige stuurgroep.

Gegevensuitwisseling

De complexiteit in bijvoorbeeld IT-systemen komt de dienstverlening niet ten goede, beschrijft de stuurgroep(link naar andere website) in het rapport. IT-systemen zijn verouderd en de gegevensuitwisseling is onvoldoende om burgers en ondernemers goed te helpen (knelpunt 3). En dat is juist belangrijk door de toenemende complexiteit van de samenleving en het werken in ketens.

Publieke dienstverlening toekomstbestendig

Naast het beschrijven van knelpunten komt de stuurgroep met 5 oproepen aan de politiek en beleidsmakers. Eén van de oproepen luidt: ‘breng gegevensuitwisseling tussen publieke dienstverleners nu echt op gang’. Daarbij moeten organisaties gezamenlijk en versneld een overkoepelende digitale agenda uitvoeren.

Over het onderzoek

Voor dit onderzoek van de Staat zijn 38 uitvoeringsorganisaties onderzocht: publieke dienstverleners die intensief contact hebben met burgers en ondernemers. Het onderzoek is gebaseerd op de Standen van de Uitvoering(link naar andere website) waarin organisaties zelf rapporteren over de knelpunten die zij ervaren. De Staat van de Uitvoering is gemaakt in opdracht van het ministerie van BZK en is een deelproject van het programma Werk aan Uitvoering(link naar andere website). Dit programma werkt aan betere aansluiting van de publieke dienstverlening op de behoeften van burgers en ondernemers.

Bekijk de Staat van de Uitvoering(link naar andere website).

Reacties (0)

Een reactie toevoegen:

Log in om een reactie te plaatsen, of klik hier om u te registreren!

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig