Hoe accuraat zijn de data in basisregistraties?

16-02-2023 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Het Stelsel van Basisregistraties is van groot belang voor Nederland. De gegevens worden veel en verplicht gebruikt in allerlei belangrijke (overheids)processen. Het ministerie van BZK onderzoekt jaarlijks de kwaliteit van gegevens in de basisregistraties. De bevindingen zijn terug te vinden in het rapport “kwaliteitsinformatie van het Stelsel van Basisregistraties 2021”.

Kwaliteitsinformatie

Het rapport biedt een overzicht van de kwaliteit per basisregistratie. Daarnaast geeft het inzicht in de  kwaliteitsnormen die men voor iedere basisregistratie hanteert. Naast het rapport is er dit jaar ook een visuele weergave beschikbaar. Het geeft een goed beeld van de consistentie van de koppelingen die door verschillende basisregistraties zijn gelegd. Koppelingen leggen verbanden tussen gegevens die in meerdere basisregistraties voorkomen.

Wat is het Stelsel van Basisregistraties?

Overheden gebruiken het Stelsel van Basisregistraties onder andere voor het vaststellen van het recht op uitkering, het toetsen van vergunningaanvragen of het bestrijden van fraude. Het is dus van groot belang dat de gegevens in de basisregistraties kloppen. Verschillende gegevens zoals adressen, persoonsgegevens, bedrijfsnamen en geo-informatie worden vastgelegd in de 10 basisregistraties.

Wil je meer weten over de kwaliteit van de basisregistraties? Lees het volledige rapport.

Gerelateerde links

Meldpunt Fouten in Overheidsregistraties kijkt terug op eerste jaar

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig