Web of App?

12-11-2015 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

De handreiking 'Web of App' van Forum Standaardisatie helpt overheidsorganisaties te kiezen tussen een website of een mobiele app.

Alle zaken snel digitaal kunnen regelen met de overheid in 2017. Dat is het streven, maar welk kanaal gebruik je als overheid wanneer en voor wie? Een website of een mobiele app? Of misschien wel allebei? De handreiking ‘Web of App’ gaat in op de verschillende soorten en maten van websites en mobiele apps. Om een goede keuze te kunnen maken is het van belang te begrijpen wat de sterke eigenschappen zijn van zowel de website als de app. Daarbij spelen ook standaarden, zoals HTML5, een belangrijke rol.

Naast HTML5 zijn verschillende -voor de overheid verplichte- open standaarden relevant voor online dienstverlening. De Webrichtlijnen zorgen bijvoorbeeld voor gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid. SAML voor het uitwisselen van authenticatie- en autorisatiegegevens. IPv6 zorgt ervoor dat een webapplicatie voor iedereen bereikbaar is en blijft. DNSSEC beveiligt de vertaling van de domeinnaam naar het IP-adres. En https (TLS) beschermt de communicatie van gebruikers met de webapplicatie tegen afluisteren en manipuleren.

'Openbaar tenzij' is het adagium van het kabinet als het aankomt op overheidsinformatie. Dit is verder uitgewerkt in de Visie en het Actieplan Open Overheid. Het houdt onder andere in dat de overheid haar data (waaronder content), zoveel als mogelijk, beschikbaar stelt op een wijze die hergebruik mogelijk maakt. Derden kunnen de data hergebruiken op websites en in programma's zoals mobiele apps. In bepaalde gevallen kan het genoeg zijn om alleen de data beschikbaar te maken en zelf als overheid geen website of app te ontwikkelen, maar dat aan de markt te laten.

Meer informatie

Website Forum Standaardisatie

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig