Theo Peters
Met de komst van de Omgevingswet worden bedrijfsprocessen, architectuurprincipes, dienstverlening en informatievoorziening onder de loep gelegd. En wat blijkt? De Omgevingswet heeft veel raakvlakken met de Digitale Agenda 2020 (DA2020).
Bijvoorbeeld als het gaat om collectiviteit. Open en transparant, werken als één efficiënte overheid en massaal digitaal, maatwerk lokaal. De drie ambities van de Digitale Agenda 2020. En niet geheel toevallig ook termen die met regelmaat terugkomen in en rondom de Omgevingswet.
Het streven is om zo veel mogelijk samen op te pakken, zodat het wiel niet voor alle gemeenten opnieuw uitgevonden hoeft te worden. Een herhaling van de situatie in het sociaal domein moet voorkomen worden, luidt het credo. Daar werd besloten iets te gaan doen met regiefunctionaliteit. “Dat leidde er toe dat dat in de meeste gevallen toch weer op lokaal niveau werd ingericht. Dat moet je niet willen”, aldus Theo Peters, productportfoliomanager GEMMA (GEMeentelijk Model Architectuur) bij VNG/KING. “In het geval van de Omgevingswet zie je dat er veel nodig is. Maar kunnen we een aantal tools niet collectief organiseren? Ik denk dat we hier aan moet sluiten bij de opdracht die wij vanuit DA2020 hebben om het zo te gaan doen.”
Spanningsveld maatwerk en standaardisatie
“Aan de ene kant willen we met de Omgevingswet bereiken dat er veel ruimte is voor maatwerk. Dus voor het zoeken naar lokale oplossingen voor lokale vraagstukken. Het vergroten van bestuurlijke ruimte op lokaal gebied. Aan de andere kant zeggen we dat je moet voorkomen dat elke gemeente opnieuw het wiel gaat uitvinden. Hoe kan je standaardiseren en tegelijkertijd de lokale beleidsruimte aan de andere kant vergroten?”. Een spanningsveld tussen de wens naar maatwerk aan de ene kant en de wens naar standaardisatie aan de andere kant, zo zegt Ernst Koperdraat, projectleider Informatievoorziening Omgevingswet bij VNG/KING.
Meer informatie