Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Data governance meer dan een ‘IT-ding’

15/11/2016

De samenleving ‘dataficeert’. Alles is uit te drukken in data en door internet zijn die data ook nog eens met elkaar verbonden. Meer dan ooit is het correct en veilig houden van data essentieel.

Als databeleid ontbreekt, loopt een (overheids)organisatie grote risico’s. De organisatie neemt op basis van data belangrijke beslissingen. De gemeente Utrecht bijvoorbeeld stelt de zorgbehoefte vast met behulp van big data. Als deze niet kloppen, kan het zijn dat ze zorg verkeerd inkopen. De vraag is nu: hoe houden we de data correct en veilig en wie is verantwoordelijk? “Beleid is nodig om daar antwoord op te kunnen geven”, vinden François Vis (projectleider bij ICTU) en Lucas van der Meer (werkzaam bij Landscape, verbonden aan het Leiden Centre of Data Science).

Even afstand nemen

Ook de overheid kan en doet steeds meer met de groeiende hoeveelheid aan gegevens. Denk aan de vooraf ingevulde belastingformulieren. Een resultaat van de datalaag die de Belastingdienst aan het opbouwen is. Eén van de vele initiatieven waarmee de dienstverlening van de overheid aan de burger tot een hoger niveau wordt getild. De vraag is nu: hoe houden we de data correct en veilig en wie is verantwoordelijk? “Veel organisaties doen iets met data. Dat heet datamanagement, maar dat gaat vooral om het beheren, de dagelijkse gang van zaken. Data governance is daarentegen even afstand nemen om te kijken: wat is mijn strategie met data en welke richtlijnen hanteer ik?”

‘Chief data officer’

Het aanstellen van een ‘chief data officer’ is volgens Vis en van der Meer een goed idee. Deze is verantwoordelijk voor het databeleid: “Die CDO kun je niet verantwoordelijk maken voor alle data. Hij moet het proces structureren. Want data zijn overal. Je kunt niet tegen de IT-afdeling zeggen ‘doen jullie het maar’. Je moet het met zijn allen doen. De directiesecretaresse die een klant opvoert in een CRM-systeem genereert óók data. Als data wordt geïnterpreteerd, geanalyseerd en van context voorzien, wordt het informatie. Het hele doel van data is om er informatie van te maken. Juist dat vraagt om het beleggen van een duidelijke rol op management- of bestuurdersniveau.”

Meer informatie

Benieuwd welke ideeën Vis en van der Meer verder hebben over een dergelijk databeleid? Lees het hele artikel op ibestuur ‘Werken met data kan niet zonder beleid’.