PERSBERICHT Symposium gegevensmanagement voor gemeenten

21-08-2017 • Geplaatst in Persbericht door Renk Ruijter

 

“Gegevensmanagement: Regie op gegevens?

Datum: 6 oktober 2017

Locatie            : Stadsplateau 1, Gemeente Utrecht.
Organisatie     : Expertgroep Gegevensmanagement/VIAG
Doelgroep       : de (afdelings) managers en directeuren, informatieprofessionals, zoals CIO’s, informatiemanagers, hoofden informatiemanagement, coördinatoren ICT, die op zoek zijn naar de goede inrichting van de informatiefunctie.

De gemeente Utrecht nodigt de expertgroep [1]Gegevensmanagement/VIAG uit voor het tweede symposium voor Gegevensmanagement bij Gemeenten: “Gegevensmanagement: Regie op gegevens?”. Gegevensmanagement omvat alle activiteiten om gegevens slim, betrouwbaar, tijdig en veilig te ontsluiten en te gebruiken binnen de gemeentelijke organisatie.

Het symposium draagt als titel “Gegevensmanagement: Regie op gegevens?” omdat we als expertgroep zien dat beloftes en verplichtingen rondom gegevens met de dag groeien. Dit gaat niet alleen op voor wat de gemeenten vandaag al geregeld moeten hebben, maar ook in de nabije toekomst waarbij de regelgeving vanuit Nederland en de EU alleen maar toeneemt. Beloftes als datascience, blockchain of informatiegestuurd werken zijn gelukkig interessanter dan alleen de verplichtingen die op de gemeenten afkomen. Al deze werkzaamheden kunnen prima hand in hand worden georganiseerd, maar je zult wel de regie moeten nemen. Daarom de stelling: bieden we niet met gegevensmanagement regie op uw gegevens? Met workshops en presentaties, een mix van instrumenten, discussies en voorbeelden bieden we ook dit jaar weer een uitdagend symposium om die vervolgstap met gegevensmanagement te zetten.

Het symposium Gegevensmanagement is voor en door gemeenten en gericht op toepassing van gegevensmanagement. In presentaties en workshops wordt duidelijk hoe je de vruchten plukt van gegevensmanagement. Deze workshops komen vanuit verschillende gemeenten (o.a. Amsterdam, Breda, Edam-Volendam, Zaanstad).

Details van het programma zijn te vinden op : https://www.viag.nl/activiteiten/symposia/symposium-gegevensmanagement-gemeenten-2017-regie-op-gegevens

Het programma bestaat onder andere uit: dataclassificatie, het gegevensfunctiehuis, blockchain, implementaties gegevensmanagement, invloed van AVG en Ensia op de gegevenshuishouding en voorbeelden van innovatieve toepassingen van datascience projecten.

Het symposium is exclusief voor medewerkers van gemeenten. De gemeente Utrecht nodigt het symposium dit jaar uit in haar stadskantoor. Het symposium is mede mogelijk gemaakt door: Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING), Scamander Solutions BV, Solventa, Thorbecke en de VIAG.

De expertgroep Gegevensmanagement/Viag bestaat anno 2017 uit de volgende leden: Dick Krijtenburg (Gemeente Amsterdam); Hans Jansen (Gemeente Arnhem) ; Radboud van der Linden (Gemeente Breda); Remco Rekoert (Gemeente Edam-Volendam); Agnes Bolte (Gemeente Ede); Henriëtte Barkhuis (Gemeente Groningen);  Wouter Bruijning (Gemeente Utrecht); Erik Euwema (Thorbecke); Arnoud Quanjer (KING); Ko Mies (Ko Mies Advies); Wim Stolk (Stolk Informatiemanagement, voorzitter).


 [1] De expertgroep Gegevensmanagement/VIAG is in 2012 door gemeente-informatieprofessionals opgestart om best practices onderling uit te wisselen en het onderwerp een podium te bieden. Dit heeft diverse publicaties opgeleverd bij o.a. KING over gegevensmanagement en presentaties op congressen. De gegevensmanagement richtlijnen zijn nu verwerkt in de GEMMA 2.0, de gemeentelijke ICT architectuurrichtlijnen, en daarmee richtinggevend als het gaat om het inrichten van de gegevenshuishouding en de bijbehorende processen en organisatie. Per 2017 wordt gegevensmanagement in de NORA opgenomen en zal daarmee voor alle overheidsorganen van toepassing zijn.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @ViagEvents

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig