Blockchain heeft een steeds grotere impact op allerlei gemeentelijke processen. Maar wat is de meerwaarde van blockchaintechnologie voor gemeenten? En hoe kunnen daar stappen in genomen worden? Dat waren de onderliggende vragen bij de blockchainpilotrondes van www.pilotstarter.vng.nl. Blockchain is de datastructuur die onder meer achter de bitcoin zit, waarbij technologie taken van mensen overneemt via geautomatiseerde algoritmes.
Blockchain ecosysteem
Bijna dertig gemeenten deden van september 2016 tot november 2017 mee aan de pilotrondes van de Pilotstarter. De gemeenten hebben verkend, geëxperimenteerd, ontwikkeld en kennis gedeeld. Daarbij ging het niet alleen om techniek, maar ook om de veranderende rol van de gemeente. Volgens de Pilotstarter ontstond er een ‘gemeentelijk blockchain ecosysteem’ door dit traject gezamenlijk op te pakken. Door de ervaringen te delen ‘infecteerden’ de deelnemers ook andere gemeenten en belanghebbenden met het blockchainvirus.
Meerwaarde
Met het gebruik van blockchain kunnen gemeenten:
Praktische voorbeelden
Deze potentiële voordelen van blockchain voor gemeenten zijn uitgewerkt aan de hand van praktische voorbeelden. De aanvraag van een duurzaamheidslening in Barneveld, de Breda- en Gelrepas in Breda en Arnhem en het Kindpakket in Zuidhorn. Deze laatste uitgewerkte case is al gebouwd. De Groningse gemeente lanceerde een op blockchaintechnologie gebaseerde uitvoering van het Kindpakket, een voorziening voor minderbedeelde kinderen. De voorziening is op 1 november 2017 live gegaan.
Meer lezen?
De aanpak en uitkomsten van de pilots en de impact van de use cases zijn te vinden in de publicatie ‘Gemeentelijke blockchainpilots 2017’. Daarin is ook meer te lezen over de potentie en impact van blockchain voor gemeenten en vertellen experts over de inzet van blockchain.
Lees ook ‘Gemeenten onderzoeken mogelijkheden Blockchain‘.