Gemeenten beheren een schat aan informatie in hun basisregistraties. Daar kunnen ze meer mee doen, bijvoorbeeld fraude opsporen en ondermijnende criminaliteit zoals drugshandel tegengaan. De gemeente Breda ontwikkelde daarvoor het Veiligheidsinformatieknooppunt (VIK). Andere gemeenten haken aan.
Data slim gebruiken
Esther Voeten, informatiemanager bij de gemeente Breda, vertelt in een artikel op iBestuur over het Veiligheidsinformatieknooppunt, afgekort tot VIK. Ze omschrijft VIK als een ‘business intelligence-concept’ dat data uit basisregistraties combineert en analyseert. ‘De bedoeling van VIK is dat de overheid binnen de regels van de privacywetgeving gegevens uit de basisregistraties gebruikt om maatschappelijke problematiek aan te pakken. ‘Vooralsnog gebruikt VIK gegevens uit een aantal basisregistraties: gegevens over personen (BRP), adressen en gebouwen (BAG), de waarde van onroerende zaken (WOZ), bedrijven (NHR) en eigendomsrelaties (BRK). Het analyseert deze gegevens en visualiseert deze in de vorm van een netwerk, zodat relaties tussen personen en objecten (zoals gebouwen) duidelijk worden.
Samen met andere gemeenten
VIK is onderwerp van een zogeheten praktijkbeproeving via de Pilotstarter van KING (Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten), waarin meer gemeenten dit concept onderzoeken en gebruiken. Voeten: ‘We willen als gemeenten graag van elkaar leren en delen wat we hebben. Daarom heb ik VIK aangemeld bij de Pilotstarter.
Landelijk gebruik
VIK gebruikt nu zes basisregistraties, maar kan uitgebreid worden naar alle Nederlandse basisregistraties. En naar alle gemeenten. Omdat het gegevens gebruikt uit basisregistraties waar elke gemeente toegang tot heeft, is het goed schaalbaar.
Lees het volledige artikel op iBestuur.