De VNG wil graag met het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) aan de slag om alsnog tot een moderne persoonsregistratie te komen. Dat stelt voorzitter Jantine Kriens in een reactie op het rapport ‘Niet te stoppen’. ‘Om de verwachtingen rondom digitale dienstverlening waar te maken is een toekomstbestendig systeem hard nodig’, meldt ze in een reactie.
'Continuïteit voor vijf tot zeven jaar gewaarborgd'
Staatssecretaris Raymond Knops wilde na het stoppen van operatie Basisregistratie Personen (BRP) inzicht krijgen in de besturing, besluitvorming en de werking van het programma en daar lessen voor de toekomst uit formuleren. Uit het onderzoekstapport ‘Niet te stoppen’ blijkt dat de continuïteit van de huidige BRP-voorzieningen voor vijf tot zeven jaar is 'geborgd'. Deze voorzieningen zullen stap voor stap moeten worden doorontwikkeld en het ministerie gaat onderzoeken hoe dat kan. Nog voor de zomer informeert de staatssecretaris de Tweede Kamer op welke wijze hij samen met gebruikers van de BRP en de VNG namens de gemeenten tot een plan wil komen.
'Modernisering is cruciaal'
De BRP wordt door de VNG gezien als ‘cruciale persoonsregistratie’ van alle inwoners van Nederland. De bevolkingsadministratie wordt gebruikt bij publieke digitale dienstverlening en toekenning en vaststelling van rechten en plichten van Nederlanders. Om de verwachtingen rondom digitale dienstverlening waar te maken is een toekomstbestendig systeem hard nodig. Een woordvoerder laat aan Binnenlands Bestuur desgevraagd weten dat de modernisering van het huidige systeem voor persoonsregistratie los staat van de ontwikkeling van het Digitaal Stelsel Omgevingswet, een ander groot ICT-project van de overheid dat momenteel nog in uitvoering is en dat hiervoor basisinformatie nodig zal hebben.
Het rapport 'Niet te stoppen' over de BRP is hier te lezen.
Bron: BinnenlandsBestuur Digitaal