De nationale ombudsman gaat onderzoek doen naar privacy en gegevensuitwisseling. Dat meldt de ombudsman op de officiële website. Er wordt een oproep gedaan aan burgers om ervaringen met gemeenten of het UWV, waarbij persoonlijke gegevens werden gedeeld, aan te geven.
Positieve en negatieve voorbeelden
De ombudsman wil weten hoe de burgers de uitwisseling hebben ervaren: zo wil hij weten of er genoeg duidelijkheid is over de informatie, die vervolgens met andere partijen gedeeld wordt. De Nationale ombudsman zoekt zowel positieve als negatieve voorbeelden.
Samenwerking verbeteren
Gegevens worden tussen diverse overheidsinstanties uitgewisseld, om zo samenwerking te verbeteren, het zogeheten ‘ketenoverleg’, dat is bedoeld om zorgvragen zo goed mogelijk op te lossen. Met het delen van gegevens kunnen voorzieningen sneller geregeld worden en kunnen er problemen voorkomen worden. De ombudsman wil weten wat burgers belangrijk vinden bij de uitwisseling van hun gegevens tussen diverse organisaties.
Eerdere oproep VNG
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) riep in maart het kabinet en de Tweede Kamer op snel een heldere wet te maken over wat er mag en niet mag qua uitwisseling van persoonsgegevens. Door het ontbreken van zo’n wettelijke grondslag moeten gemeenten onnodig veel tijd en energie steken in privacy-discussies en ad-hoc oplossingen. Dat meldde de gemeentelijke koepelorganisatie aan de leden van de vaste commissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) van de Tweede Kamer. Die heeft op donderdag 15 maart een overleg over het naar gemeenten gedecentraliseerde sociaal domein.
Bron: BinnenlandsBestuur digitaal