Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

‘IPv6 maakt digitale systemen veiliger’

23/10/2018

Nederland loopt achter met het gebruik van IPv6, dat ook wel gezien wordt als ‘modern internet’.  Dat geldt ook voor de lokale overheid: het merendeel van gemeenten heeft IPv6 nog niet in gebruik, terwijl uit het Onderzoeksrapport Digitale Hygiëne in Nederland blijkt dat IPv6 niet alleen een dreigend tekort aan internetadressen tegengaat, maar tegelijkertijd digitale systemen ook veiliger maakt.

Tekort aan internetadressen

Uit de laatste meting in mei blijkt dat 79 gemeenten inmiddels bereikbaar zijn via IPv6, terwijl dat aantal een jaar geleden nog 22 was. Met IPv6 wordt een nieuw systeem voor internetadressen aangeboden, omdat er een tekort aan internetadressen dreigt bij de huidige systematiek IPv4. Door IPv6 te gebruiken blijven gemeenten in de toekomst bereikbaar en houden ze zelf toegang tot websites die met IPv6 werken.


'IPv4 zorgt voor stagnatie'

Het Onderzoeksrapport Digitale Hygiëne in Nederland beschrijft dat zonder IPv6 er een tekort aan adressen dreigt. Dit zorgt voor stagnatie van nieuwe ontwikkelingen als IoT. ‘Met IPv6 wordt dit probleem opgelost. Een bijkomend voordeel van IPv6 is dat het verkrijgen van informatie over de digitale omgeving van het doelwit lastiger is. Denk hierbij aan open poorten, de versie van besturingssysteem, welke services via die poorten draaien en welke kwetsbaarheden deze hebben.’

Mogelijkheden voor aanval gereduceerd met IPV6

IPv6 zou de mogelijkheden om snel kwetsbaarheden van een digitale omgeving in kaart te brengen (footprinting, fingerprinting) en een gerichte DDoS-aanval uit te voeren reduceren. Toch loopt het nog niet echt storm bij het gebruik van IPv6. ‘Het gebruik van IPv6 adressen is binnen Nederland 12,6 procent. Nederland loopt hiermee achter bij onze buurlanden Duitsland (36, 3 procent) en Belgie (49,86 procent).’

VNG Realisatie benadrukte eerder het belang van IPv6 om de digitale ambities van de overheid  waar te maken. ‘Daarvoor is een tijdige implementatie essentieel. Eind 2017 is door VNG Realisatie een initiatief gestart om gemeenten te ondersteunen bij het IPv6 geschikt maken van hun digitale omgeving.

Bron: BinnenlandsBestuur digitaal