Naar aanleiding van de Agenda Digitale Overheid ‘NL DIGIbeter’ heeft de Raad van State (RvS) op 31 augustus jl. een ongevraagd advies uitgebracht. De in de Agenda genoemde speerpunten – inclusie, het borgen van grondrechten en publieke waarden, het bevorderen van innovatie en het (door)ontwikkelen van veilige, toegankelijke en begrijpelijke dienstverlening aan burgers en ondernemers – zijn daarvoor de aanleiding. In het advies gaat de RvS in op het rechtsstatelijk functioneren door de overheid en staat de burger centraal.
De Tweede Kamer heeft staatssecretaris Knops (BZK) vervolgens verzocht met een kabinetsreactie te komen.
Inhoud advies
De RvS heeft kritiek op de effecten van digitalisering op rechtsstatelijke verhoudingen en dan in het bijzonder de positie van de burger. Zij zegt in het advies dat digitalisering bij de overheid wordt gedreven vanuit het beheersen van kosten en een streven naar doelmatigheid. Ze is van mening dat de nadelige gevolgen van de digitale overheid te veel op burgers neerkomen. Aan de hand van drie thema’s doet de RvS de volgende aanbevelingen.
Reactie kabinet op advies
Met interesse heeft het kabinet het advies gelezen van de RvS. Technologieën bieden vele kansen om maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden. Tegelijkertijd herkent staatssecretaris Knops (BZK) de geschetste zorgen in het advies. Er ligt hier een duidelijke taak voor de overheid om ervoor te zorgen dat burgers en ondernemers niet in de knel komen vanwege deze ontwikkelingen.
Antwoorden op de vragen die deze ontwikkelingen met zich meebrengen, zijn niet altijd eenvoudig te geven. Het is niet alleen een kwestie van aanpassen van wet- en regelgeving, maar van een overheidsbrede bewustwording.
De kabinetsreactie gaat per thema in op de – door het kabinet onderkende – zorgen van de RvS en geeft aan hoe hiermee wordt omgegaan. Op enkele punten wordt de zienswijze van de Raad van State niet onderschreven (denk aan de coördinatie van de I-overheid, de werking van SyRI, techniekonafhankelijk wetgeven).
Bij de voortgangsrapportage van de Agenda Digitale Overheid aan de Tweede Kamer zal de follow up van het Raad van State advies worden meegenomen.
Klik hier om de Kamerbrief te bekijken.