Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) steunt het experimentele initiatief in de Helmondse wijk Brandevoort, waar bewoners voor delen van privédata kunnen worden beloond met een huurverlaging. Maar ze wijst er wel op dat de bewoners de regie houden over hun gegevens.
Positief
Dat schrijft ze als antwoord op kamervragen van de Partij voor de Dieren. De “Living Lab”- plannen in de gemeente kregen kritiek vanwege de ‘verkoop van privégegevens voor woonruimte’. Volgens Ollongren is het juist positief dat er geëxperimenteerd wordt met nieuwe datatoepassingen, zolang het binnen de grenzen van de privacywetgeving blijft.
Samenwerking
Bovendien is het experiment niet vanuit het bedrijfsleven geïnitieerd, maar juist een samenwerking tussen overheden, wetenschap en bewoners. Pas in een later stadium zijn martkpartijen uitgenodigd. ‘Van de initiatiefnemers begrijp ik dat er nog geen concrete afspraken zijn vastgelegd over het delen van data,’ schrijft de minister. Er moet nog nader worden onderzocht in hoeverre de verzamelde gegevens op personen herleidbaar zijn.
Voorwaarde
De betrokkenheid van de aanstaande bewoners zal volgens Ollongren een belangrijke voorwaarde zijn. ‘Ik vind het een positieve ontwikkeling dat er geëxperimenteerd wordt met de mogelijkheden die data bieden om te werken aan maatschappelijke opgaven en aan de kwaliteit van leven, bijvoorbeeld om wijken duurzamer en circulair te maken. Ik vind het ook positief dat er kleinschalig wordt geëxperimenteerd met nieuwe manieren om burgers te betrekken bij dergelijke ontwikkelingen en het sluit aan bij de kabinetsambitie om burgers meer controle te geven over het gebruik van hun gegevens.’
Bron: Binnenlandsbestuur Digitaal