Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Nationale DenkTank van start

10/09/2019

Groepsfoto deelnemers Nationale DenkTank

Op 19 augustus 2019 startte de 14e editie van de Nationale DenkTank. Dit jaar is de onderzoeksvraag: Hoe realiseren we een digitale samenleving die gezond, weerbaar, eerlijk en inclusief is?

Lea Bouwmeester, onafhankelijk innovator in inclusie en digitale vaardigheden, opende de DenkTank 2019: “We gaan anders samenleven en anders samenwerken. Technologisch kan inmiddels alles maar de vaardigheden en het adaptievermogen van mensen zijn bepalend voor het succes hiervan. Dit onderwerp moet veel hoger op de agenda.”

Mens centraal

Twintig getalenteerde jonge academici doen vier maanden onderzoek, maken analyses, ontwikkelen een visie en dragen concrete oplossingen aan voor een urgent maatschappelijk vraagstuk. Deze editie van de Nationale DenkTank duikt in de razendsnelle digitale ontwikkelingen en stelt de mens hierin centraal. Onze samenleving digitaliseert in hoog tempo en de effecten hiervan gaan veel verder dan de techniek zelf. Aan de ene kant kunnen we efficiënt zakendoen, eerder ziektes opsporen, slimmer energie gebruiken en sneller kennis delen. We gebruiken digitale apps voor zo ongeveer alles. De digitale transitie daagt onze samenleving tegelijkertijd op allerlei manieren uit. Het lukt niet iedereen om mee te doen, niet iedereen beschikt over de juiste digitale (gezondheids)vaardigheden. En hoe gaan we om met altijd ‘aan’ staan en met de sociale druk op ‘mooi en succesvol zijn’? Daarnaast vragen we ons allemaal af of onze data veilig zijn, onze informatievoorziening betrouwbaar is en in hoeverre we in staat zijn om werkelijkheid en fictie van elkaar te onderscheiden.

Vraagstukken

Tijdens de DenkTank werken de deelnemers in vier themateams; ieder team sluit aan bij één van de vier deelvragen. Twee deelvragen sluiten aan op de Agenda Digitale Overheid; NL DIGIbeter. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is dan ook themapartner van deze editie.

‘Eerlijk: publieke waarden en eigen regie’

In de digitale samenleving kán bijna alles. Maar wíllen we dat ook? Wie bepaalt wat kan en mag, hoe borgen we publieke waarden en rechten?

‘Inclusief. Iedereen doet mee’

Het digitale tijdperk vraagt van ieder individu nieuwe vaardigheden en een leven lang ontwikkelen. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen mee kan blijven doen?

Deelnemers

Voor de DenkTank wordt elk jaar een nieuwe groep gemotiveerde academici geselecteerd: masterstudenten, recent afgestudeerden en promovendi met verschillende (studie)achtergronden en werkervaringen. Zij werken samen met experts en ervaringsdeskundigen om knelpunten te signaleren en praktische oplossingen te implementeren.

Betrokken partners

De Nationale DenkTank 2019 wordt ondersteund door themapartners het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Fonds SGS (één van de innovatiefondsen van zorgverzekeraar Zilveren Kruis), SIDN Fonds, Alles is Gezondheid en JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht). Daarnaast werkt de Nationale DenkTank samen met een aantal structurele partners zoals McKinsey&Company, Kennedy Van der Laan, het Europees Instituut De Baak en de universiteiten UvA, VU, Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Leiden.

Presentatie resultaten

Op donderdag 3 oktober deelt de Nationale DenkTank 2019 de belangrijkste knelpunten en eerste bevindingen. Op donderdag 12 december worden de praktische oplossingen gepresenteerd.

Meer informatie over de Nationale DenkTank vindt u op de website nationale-denktank.nl

Download Pdf (343 Kb)

Digitale inclusie: Iedereen moet kunnen meedoen