Nederlander bewuster maar blijft naïef over eigen digitale veiligheid

17-10-2019 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

De kennis van Nederlanders over digitale en online veiligheid neemt gestaag toe. Tweederde van de Nederlanders vindt hun kennis over digitale en online veiligheid redelijk tot zeer goed en ruim de helft (56%) neemt maatregelen na een cyberaanval, een stijging ten opzichte van vorig jaar. Tegelijkertijd neemt het aantal slachtoffers van cybercriminaliteit toe: 71% van de Nederlanders heeft hier wel eens mee te maken gehad. Dit en meer blijkt uit het jaarlijkse Nationale Cybersecurity-bewustzijnsonderzoek 2019, een trendonderzoek in opdracht van de NCTV en het initiatief Alert Online.

Bewustzijn groeit

Nederlanders geven zichzelf een ruime voldoende voor de omgang met online gevaren. Meer dan ooit zijn Nederlanders zich bewust van digitale risico’s. Zo groeit het aantal mensen dat bekend is met phishingmails, bezoeken Nederlanders vaker alleen websites met een groen slotje (51%), maakt men vaker back-ups (46%) en gaan mensen veiliger om met hun wachtwoorden. Bijna een kwart gebruikt een wachtwoordenkluisje of –manager om hun wachtwoorden te beschermen. Het aantal mensen dat naar eigen zeggen veilig omgaat met apparaten die online verbinding kunnen maken, zoals een smartwatch, thermostaat, televisie en mobiele telefoon, stijgt.

Cyberrisico’s

Hoewel het bewustzijn groeit, zijn Nederlanders nog steeds weinig bekend met veelvoorkomende cyberrisico’s zoals botnets of social engineering. Ruim één op de vier (28%) gebruikt nooit een VPN-verbinding als ze onderweg verbinding maken via Wifi. Daarbij omzeilt één op de vijf Nederlanders (20%) weleens veiligheidsmaatregelen om moeite of tijd te besparen.

Veiligheidsmaatregelen ingewikkeld?

Of veiligheidsmaatregelen een belemmering voor veiliger gedrag vormen, verdeelt het Nederlands publiek. Zo ziet circa één op de vijf een tweestapsverificatie (20%) of het niet automatisch opslaan van wachtwoorden (19%), als een te grote belemmering. Een derde (34%) vindt de instructies om de eigen online veiligheid te verbeteren vaak ingewikkeld.

Kijk voor de belangrijkste resultaten uit het onderzoek en tips ter bescherming tegen cybergevaren op alertonline.nl.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig