Gemeenten en ict-dienstverleners willen de implementatie van IPv6 versnellen. Het gebruik van de oude versie IPv4 is een obstakel voor nieuwe functionaliteiten en technieken voor de dienstverlening van de overheid.
Intentieverklaring
Logius en VNG Realisatie streven naar een volledige implementatie van IPv6 in 2022, zo hebben ze in een intentieverklaring afgesproken. Dat moet nog wel wat werk voor worden verzet: eind 2018 werd Culemborg de 100e gemeente die bereikbaar is met IPv6, terwijl overgang naar het nieuwe adresprotocol al zo’n tien jaar wordt bepleit door het Forum Standaardisatie.
Cijferreeks
Het Internet Protocol (IP) adres is de unieke code die ieder object dat aangesloten is op het internet moet hebben. Het probleem met de oude versie, IPv4, is dat die adressen bestaan uit een beperkte cijferreeks, die het totale aantal IP-adressen beperkt tot iets meer dan 4 miljard adressen. Inmiddels zijn er al veel meer apparaten dan IP-adressen. Dat maakt het implementeren van nieuwe technologie lastiger. IPv6 bestaat uit een veel langere, hexadecimale cijferreeks die een bijna oneindige hoeveelheid adressen kent.
Afspraken
De ondertekenaars willen dat het Forum Standaardisatie een implementatieafspraak voor IPv6 voor de hele overheidssector maakt, zoals eerder voor de internetbeveiligingsstandaarden is gedaan. Het Forum zou dan ook periodiek moeten meten en rapporteren over de implementatievoortgang.
Bron: BinnenlandsBestuur Digitaal