Met nieuwe Gemma Omgevingswet architectuur als uitgangspunt
Odinfo, november 2019
De Omgevingswet zorgt er voor dat gemeenten moeten nadenken over de wijze waarop zij vergunningverlening, toezicht, handhaving en inspraak moeten integreren in de nieuwe werkwijze. In deze nieuwe benadering staat de burger centraal. Deze wil op interactieve wijze met zijn gemeente communiceren en een vlotte afhandeling van de vergunning. Op het moment dat een vergunning niet verleend kan worden, of bij een controle wordt een onregelmatigheid ontdekt, dan is dit niet het eindpunt van een verhaal, maar het begin van een nieuw gesprek.
Het gaat bij de Omgevingswet niet alleen om het inrichten van de fysieke ruimte, maar ook om het creëren van kansen voor burgers en ondernemers om op een nieuwe wijze plannen te realiseren. Dit kan op een braakliggend terrein zijn, of midden in een drukke winkelstraat. In alle gevallen is het nodig om te communiceren met alle betrokkenen en om als overheid duidelijk te zijn over wat de kaders zijn.
Met alle komende ontwikkelingen rond de Omgevingswet is het belangrijk om goede, flexibele en passende software te vinden die de ruimte geeft om processen iteratief te ontwikkelen. De komende jaren zullen met de invoering van de Omgevingswet nog vele aanpassingen plaatsvinden. Effectief communiceren met partnerorganisaties zal de standaard worden. Maar hoe dit er exact gaat uitzien is nog onbekend. Afstemmen met partners moet op een gebruikersvriendelijke wijze mogelijk zijn met behulp van samenwerkingssoftware.
Er zijn veel facetten waar bij de keuze voor een goede applicatie rekening mee moet worden gehouden. Met goede applicaties is de implementatie van de Omgevingswet nog niet gereed, maar is er een stevige basis om op te bouwen.
Onze ervaringen bij de aanschaf en implementatie van Omgevingswetsoftware delen we graag.
Rolf Meursing, Odinfo, 06 51 408 543