Het is op dit moment onduidelijk welke soorten datagedreven algoritmen eraan komen en wat de voordelen en risico’s zijn. Gerd Kortuem, hoogleraar internet of things aan de TU Delft, stelt daarom voor een groep betrokken partijen bij elkaar te brengen en de bestaande initiatieven in kaart te brengen: een Algoritme Rapportage Kader.
Dit kader ‘is hoogstwaarschijnlijk een meerjarig initiatief waarbij bestaande algoritme-initiatieven in kaart worden gebracht, er 360 graden inzicht wordt verkregen in dergelijke initiatieven en er rapportagepraktijken worden ontwikkeld en getest.’ Hij schrijft dit in het essay ‘De bestuurlijke regie over experimentele data en algoritmen’. De betrokkenen kunnen zich buigen over vragen als: wie is verantwoordelijk voor de algoritmen? Welke impact kunnen ze hebben? En welke waarde wordt ermee gecreëerd of vernietigd?
Voorzichtig
Het kader moet voorzichtig te werk gaan. Omdat algoritmen zich op hoge snelheid ontwikkelen en veel van de initiatieven nog van experimentele aard zijn, zouden harde normen geen zin hebben. Want er is nog te weinig inzicht in de diepgaande effecten van algoritmen. ‘Het is dan ook belangrijk dat we algoritmerapportage niet beschouwen als een soort audit of ertificering.’ Kortuem benadrukt dat bij het ontwikkelen van dit kader het ‘noodzakelijk is om verder te bouwen op bestaande initiatieven die momenteel plaatsvinden in living labs en gemeenten’. Zo komen de lessen en praktijken van onderaf om zich te verspreiden door het veld.
Bron: BinnenlandsBestuur Digitaal