Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

‘Invoering Omgevingswet op losse schroeven’

17/12/2019

 

Onder gemeenten, softwareleveranciers en Eerste Kamerleden bestaan grote zorgen over de haalbaarheid van de Omgevingswet, die in 2021 zou moeten ingaan. Mogelijk besluit het kabinet wederom tot uitstel, melden betrokkenen tegen NRC.

De Omgevingswet moet vanaf 2021 alle wetgeving rond ruimtelijke ordening en de leefomgeving vervangen, decentraliseren en digitaliseren. Maar de bestuurders en leveranciers die voor de uitvoering verantwoordelijk zijn, hebben grote twijfels of ze die klus wel aankunnen. Gemeente.nu schreef eerder dat de wet na de recente moeizame decentralisaties komt opdoemen als een financiële mistbank voor gemeenten.

Regels vervangen vergunningen

Over een maand moeten lokale overheden massaal beginnen met het testen van de nieuwe wetgeving en de benodigde ICT. In de grootste wetgevingsoperatie sinds 1848 worden tientallen wetten en meer dan honderd ministeriële regelingen gebundeld, van geluidsnormen tot horecaregels en milieuwetgeving. Veel vergunningen worden daarbij vervangen door algemene regels. De gemeente toetst  minder dan nu het geval is, in Rotterdam komen in plaats daarvan de buren aan zet.

Scepsis decentralisaties

Wat de steun onder gemeenten niet bevordert, is de heersende scepsis over de laatste decentralisaties. Zo worden grote vraagtekens gezet bij de terugtrekkende beweging van het Rijk. Ook bij de Omgevingswet zitten er haken en ogen aan de decentralisatie, blogde Frans Tonnaer op deze site. ‘Decentralisatie zou een prominente rol spelen, maar de overkoepelende wetgeving doet het tegenovergestelde. Daardoor wordt de verordenende rol van de raad aangetast.’

Die invoering van de wet liep al verschillende keren vertraging op, aanvankelijk werd zelfs gemikt op 2018 als invoeringsjaar.

Bron: Gemeente.Nu