Met slimme techniek kan veel, maar het is niet genoeg om de vele uitdagingen van stedelijke wijken aan te pakken. ‘Om steden echt slim te laten worden, zouden ze echter meer gebruik kunnen maken van hun ‘stedelijke schakelaars’: mensen die de lokale omstandigheden goed begrijpen en gemeenschappen in beweging kunnen brengen.’
Het is een van de conclusies van een onderzoeksproject waar meerdere Europese universiteiten aan meewerkten, waaronder Tilburg Universiteit. De onderzoekers benadrukken dat sociale innovatie onderdeel moet zijn van het ontwerp van een ‘smart city’. ‘De complexe aard van de huidige uitdagingen en steden op zich betekent dat het doel van inclusiviteit waarschijnlijk niet gehaald kan worden met simpelweg een structurele of technologische fix.’ Wat de onderzoekers suggereren, is het werken met en ondersteunen van ‘slimme stedelijke schakelaars’.
In vier Noord-Europese steden werkte het team samen met veertig van zulke personen, en hoewel ze verschillen, zijn er belangrijke overeenkomsten. Het kunnen actieve burgers, verkozen politici en sociale ondernemers zijn. Doorgaans hebben ze een sterke band met de buurt en zijn ze actief betrokken bij de aanpak van problemen.
‘Onze research’, schrijven de onderzoekers, ‘benadrukt hun bijdrage aan stedelijke transformatie door middel van het samenbrengen van mensen, bronnen en ideeën’. ‘Smart cities maken gebruik van de nieuwste technologie om diensten te verbeteren, maar hebben sociaal slimme schakelaars nodig die de lokale omstandigheden goed begrijpen.’ Kortweg: smart cities moeten het menselijk potentieel beter gebruiken.
Bron: BinnenlandsBestuur digitaal