Het coronavirus is momenteel hét onderwerp van gesprek. Ook al zien we elkaar veel minder in de offlinewereld, op sociale media en in online vergaderingen begint bijna ieder gesprek hierover. Over wel of niet hamsteren, kinderen wel of niet met vriendjes spelen, wel of geen verjaardag vieren, hoe organiseren we ons werk naast onze zorgtaak.
Ook hebben overheidsinstanties last van cybercriminaliteit rondom het coronavirus.
Cybercriminelen sturen uit naam van overheidsinstanties berichten aan burgers over het coronavirus. Door middel van e-mails, malafide websites, nep-apps of sms’jes proberen cybercriminelen persoonsgegevens te verkrijgen.
Geef cybercriminelen geen kans en bereid jezelf en burgers goed voor om cybercriminelen een stap voor te zijn:
Verder komen er berichten over oplichterij aan de deur en wederom phishing. Om een paar voorbeelden te noemen:
Op de website https://veiliginternetten.nl wordt de komende tijd meer aandacht besteed over hoe je jezelf op het internet beschermt tegen kwaadwillenden. Hier alvast een tip:
Eerst checken, dan klikken
Een e-mail, tekstbericht of betaalverzoek met een foute link erin is een veelgebruikte manier om je gegevens te achterhalen of je over te halen om geld over te maken. Dit heet phishing. Met die gegevens, zoals wachtwoorden of toegangscodes, kunnen internetcriminelen je veel geld afhandig maken. Het is dus belangrijk om alert te zijn. Als je phishing kunt herkennen, en niet op linkjes en bijlagen klikt, snijd je internetcriminelen flink de pas af.
Zie ook:
Phising tijdens de corona crisis
Twijfel je aan de juistheid van een link? Kijk dan eens op de website van Check je linkje
Hier kun je een linkje die je niet vertrouwd – voordat je er op drukt - laten testen.
Ook staan er voorbeelden hoe je deze taak eventueel kunt automatiseren in je browser.
En overkomt het je toch een keer dat je op een verkeerde link klikt met nare gevolgen? Geen paniek, maar informeer dan wel zo snel mogelijk het Servicepunt…