Gemeenten willen dat de rijksoverheid burgers meer voorlicht over de komst van het 5G-communicatienetwerk. Dat blijkt uit een inventarisatie van de NOS waar een derde van alle gemeenten op reageerde.
Protest tegen uitrol
Bijna 90 procent van de gemeenten die reageerden, kreeg vragen of opmerkingen over gezondheidsrisico’s. Daarbij gaat het niet alleen om berichten van hun eigen inwoners, maar ook om campagnes van anti-5G-bewegingen. Stichting Stop5GNL verloor eind mei een kort geding tegen de staat om de uitrol van 5G tegen te houden vanwege mogelijke risico’s.
Behoefte aan voorlichting
‘Het is heel merkwaardig dat gemeenten eigen argumentatie moeten organiseren om een nationale discussie te beslechten’, vertelt wethouder Theo Meskers (economische zaken, VVD) van Hollands Kroon aan de NOS. Rotterdam geeft aan grote aantallen vragen binnen te krijgen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten herkent de behoefte aan voorlichting, net als het ministerie van Economische Zaken dat stelt dat er sinds vorig jaar meer aan gedaan wordt.
Wetenschappelijk onderzoek
Sommigen maken zich zorgen dat de elektromagnetische straling van zendmasten slecht zou zijn voor de gezondheid. Uit protest worden soms zendmasten in brand gestoken. Het Kennisplatform Elektromagnetische Velden schrijft dat er ‘in het wetenschappelijk onderzoek geen bewijzen zijn gevonden voor negatieve effecten op de gezondheid door blootstelling aan elektromagnetische velden onder de blootstellingslimieten.’ Er zou nog wel onzekerheid zijn over sommige effecten op lange termijn, maar de Wereldgezondheidsorganisatie en de Nederlandse Gezondheidsraad zien geen aanleiding om strengere limieten te adviseren.
Bron: BinnenlandsBestuur Digitaal