Den Haag, 22 september 2020 - De finalisten van de Verkiezing Beste Overheidsorganisatie van het Jaar 2020 zijn bekend. Tien overheidsorganisaties hielden in de Werkspoorfabriek in Utrecht een pitch voor de jury, onder leiding van juryvoorzitter Jan van Zanen: “Het waren veelzijdige Nederlandse overheden die ons lieten zien met hoeveel toewijding er wordt gewerkt voor de publieke zaak. Het is van belang balans te houden. Zodat onze inwoners op jullie kunnen blijven rekenen, maar jullie ook het vertrouwen krijgen dat jullie verdienen.”
Na uitvoerig overleg heeft de jury gekozen voor: de gemeente Groningen, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en Veiligheidsregio Limburg-Noord. Deze drie organisaties gaan met elkaar de strijd aan in de finale, die op donderdag 5 november aanstaande wordt gehouden in de Ridderzaal.
Juryrapport gemeente Groningen
De gemeente Groningen transformeert van een organisatie gefocust op fossiele brandstoffen naar de energie hoofdstad van Noordwest-Europa. Dit doet zij door in te zetten op versterking van de infrastructuur en te bouwen aan unieke, innovatieve energietransitie-trajecten. De jury was onder de indruk van de digitale transformatie van de gemeente, waar zij de menselijke maat niet uit het oog verliest. De gemeente heeft een bepalende rol in de regionale ontwikkelingen. Zij staat in nauw contact met haar omgeving, geeft de ruimte waar het kan en neemt de leiding waar nodig. Dit vertaalt zich in een organisatie waar jonge medewerkers de ruimte krijgen om zich te ontplooien. Dit wordt gewaardeerd, want 74% van alle trainees blijft na hun traineeship in dienst van de gemeente. De organisatie durft en experimenteert, met vele voorbeelden: i4sociaal, Virtueel Groningen, het toepassen van serious gaming bij schuldenproblematiek om de zelfredzaamheid van de inwoners te vergroten.
Sociale Verzekeringsbank (SVB)
De Sociale Verzekeringsbank (SVB) voert de wet uit, maar ‘de bedoeling’ van de wet staat al enkele jaren voorop. De jury waardeert het feit dat de organisatie méér wil doen dan de kaders toepassen. Medewerkers benadrukken het proactief opsporen van schuldenproblematiek en laaggeletterdheid. De organisatie denkt vanuit het perspectief van de klant, wat bijvoorbeeld blijkt uit het oprichten van de Werkplaats schulden en de begrijpelijke website in A1-geschrift. In het Innovatielab Novum worden innovaties apart georganiseerd, zodat het de dagelijkse dienstverlening niet in de weg zit. Dit maakt snelle toetsing mogelijk. De SVB scoort mooie cijfers met een 8,2 voor haar dienstverlening en een 8,8 voor de klantwaardering van haar brieven. De organisatie toont zich kwetsbaar op zaken die in het verleden minder goed zijn gegaan, bijvoorbeeld de opstart van de nieuwe PGB-uitvoering in 2015, waar ze van wil leren. De SVB werkt goed samen met collega ZBO’s als het UWV, en met gemeenten. Zij willen werken als één overheid die de bestaanszekerheid en eigen regie van burgers vergroot.
Veiligheidsregio Limburg-Noord
De Veiligheidsregio Limburg-Noord is de organisatie waaraan de gemeenten in Noord- en Midden-Limburg de uitvoering van taken hebben opgedragen op het gebied van veiligheid en gezondheid. Zij is hierin onderscheidend omdat veiligheid en gezondheid in één organisatie zijn ondergebracht, en omdat zij de eigentijdse idee van ‘positieve gezondheid’ voorop stelt. De jury was onder de indruk van de transformatie die de veiligheidsregio Limburg-Noord heeft doorgemaakt. De organisatie bestaat slechts elf jaar, maar heeft al zes fusies doorstaan. Botsende culturen, een inefficiënte organisatie van ondersteunende diensten, en bezuinigingen zijn overwonnen, en hebben geleid tot de robuuste organisatie die er nu goed voor staat. De tekorten zijn afgewend en sinds 2019 schrijft de organisatie zwarte cijfers. De meerwaarde van ‘samen’ met haar partners optreden, in relatie tot kennis en onderzoek (bijvoorbeeld de Universiteit van Maastricht), heeft zich bewezen tijdens COVID-19. De veiligheidsregio opende kort na de uitbraak van de Coronacrisis het eerste Coronahotel.
Op 30 september en 7 en 14 oktober ontvangen de finalisten een delegatie van de jury tijdens een werkbezoek. Tijdens het werkbezoek krijgen de finalisten de kans om de jury te overtuigen van het feit dat hun organisatie de beste is.