De OECD (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling ) heeft 10 ethische dataprincipes opgesteld voor een mensgerichte digitale overheid. Deze principes kwamen tot stand in een internationale werkgroep onder Nederlands voorzitterschap.
Principes en acties
10 principes moeten overheidsprofessionals helpen om data-ethiek te implementeren bij hun diensten en projecten. Het document bevat ook een aantal acties die de implementatie ondersteunen. De eerste 3 principes zijn bijvoorbeeld:
Bewustwording
Jaron Haas, programmamanager van de Data Agenda Overheid (ministerie van BZK), was samen met het Leer- en Expertisepunt Datagedreven werken (LED) vanuit Nederland betrokken. Over het belang van de principes: “Het begint met bewustwording over de mogelijkheden van data én bewustzijn over de ethische aspecten daarbij. Vraagstukken kunnen op het eerste gezicht operationeel lijken – zoals het plaatsen van slimme lantaarnpalen die gegevens verzamelen. Maar ook daar komen strategische vraagstukken achter weg. Zoals: wie is eigenaar van de data, wie gebruikt ze en voor welke doeleinden worden de data gebruikt? Over dit soort vraagstukken is publiek debat nodig met burgers. Zowel op nationaal als op internationaal niveau. En dat gebeurt ook,” ziet hij.
OECD
De (OECD) is een internationale organisatie die werkt aan beter beleid voor betere levens. OECD werkt samen met regeringen, beleidsmakers en burgers aan een mensgerichte digitale overheid.