Beste collega,
Bijgaand treft u een brief aan welke door VNG Realisatie ten aanzien van Java Licensering is opgesteld. Omdat Java verweven is met veel van de applicaties die bij u in gebruik zijn en omdat Oracle, de eigenaar van Java, in 2019 het licentiebeleid veranderd heeft waardoor Java niet meer zonder overeenkomst en abonnement kan worden afgenomen, kan dit invloed hebben op uw huidige en toekomstige gebruik van Java. Samengevat komt het er op neer dat voor het gebruik betaald moet gaan worden want anders krijgt u geen security updates meer. In de brief kunt u hier meer over lezen.
Indien u denkt dat deze brief niet voor u bedoeld is, verzoeken wij u deze brief door te sturen naar een collega’s die hier wel mee overweg kunnen. Denk aan leveranciers- en contractmanagement, uw security officer, informatieadviseurs. informatiemanagers of het CIO office.
Bij vragen kunt u een bericht sturen aan de Leveranciersdesk van VNG Realisatie.
BRIEF
Beste collega’s,
Veel gemeenten maken gebruik van applicaties die door hun applicatieleveranciers of door de eigen organisatie ontwikkeld zijn in de ontwikkeltaal Java. Om deze applicaties te kunnen gebruiken is een Java omgeving nodig (minimaal een Java Runtime Environment (JRE) en een Java Virtual Machine (JVM)) waar deze applicaties in kunnen draaien. Deze Java omgeving is tezamen met een aantal ontwikkelhulpmiddelen gebundeld in de Java Development Kit (JDK). Oracle heeft een aantal jaren geleden Java overgenomen en de JDK hernoemt naar de Oracle JDK, de basis voor Java SE; de door Oracle ondersteunde commerciële versie van de JDK. Daarnaast is er een open source versie, de OpenJDK, die nagenoeg gelijk is aan de Oracle JDK, die niet door Oracle wordt ondersteund maar door de open source community. Op basis van deze community versie zijn er inmiddels diverse partijen die ondersteuning bieden voor de OpenJDK.
Wat is dit belangrijk?
De meeste gebruikte versie van Java is Java SE versie 8. Deze versie was tot 16 april 2019 kosteloos te downloaden en is door veel uw applicatieleveranciers en door een aantal gemeenten gebruikt om hun applicaties mee te ontwikkelen, inclusief Oracle zelf. Op zich is Java SE versie 8 een verouderde versie, maar wordt nog steeds door Oracle ondersteund (tot 2030). Sinds 2019 heeft Oracle echter de licentievoorwaarden veranderd waardoor Java SE niet meer kosteloos te gebruiken is, maar er een gebruiksabonnement voor zakelijk doeleinden afgenomen dient te worden. Uitzondering hierop is als Java in combinatie met andere producten van Oracle gebruikt wordt of als de applicatieleverancier het gebruik van Java heeft afgekocht bij Oracle. Dit betekent dat u bij niet Oracle gebruik van Java SE 8 mogelijk met aanzienlijke kosten geconfronteerd kunt worden indien u een gebruiksabonnement afsluit bij Oracle. Het alternatief is geen updates meer te installeren, maar dit brengt mogelijk veiligheidsrisico’s met zich mee en bij problemen kunt u dan niet terugvallen op Oracle. Een mogelijk alternatief is om zelf halfjaarlijks de laatste community (op OpenJDK) gebaseerde versie te installeren en afscheid te nemen van Java SE 8 of het beheer hier van uit te besteden aan een derde partij. Een ander alternatief is Java in zijn geheel uit te besteden aan een partij die mogelijk wel de Oracle JDK versie 8 ondersteund.
Wat is het probleem?
Omdat gemeenten rechtmatig gebruik moeten maken van de bij hun in gebruik zijnde applicaties en ook hun gegevens adequaat willen kunnen beschermen, zullen gemeenten rekening moeten houden met het volgende met betrekking tot Java:
Wat doet VNG hieraan?
VNG probeert in samenwerking met het Rijk tot gezamenlijke afspraken te komen met Oracle. Het volgende is er georganiseerd:
Wat adviseert VNG haar leden te doen?
Het is belangrijk om zoveel mogelijk gezamenlijk op te trekken om tot collectieve resultaten te komen, wij adviseren daarom:
Tenslotte
Indien u toch genoodzaakt bent om toch nu al aan de slag te gaan i.v.m. de naleving van de licentievoorwaarden en/of beveiligingseisen, zijn de volgende opties te overwegen:
Indien u vragen heeft kunt u een mail sturen naar de Leveranciersdesk van VNG Realisatie.
Met vriendelijk groet,
Namens Theo Peters, Manager Basisteam Maken (a.i.)
Han Wammes
Adviseur relatiemanagement IT-Leveranciers en Marktontwikkeling, Team Markt en Overheid van Basisteam Maken
VNG Realisatie