Iedereen is en blijft baas over eigen persoonsgegevens

01-09-2022 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Hergebruik van persoonsgegevens in openbare registers wordt verboden. Als hiervan wordt afgeweken moet dat wettelijk worden vastgelegd. Het wetsvoorstel dat dit regelt ligt voor advies bij de Raad van State.

Het doel van de  wijziging van de Wet hergebruik van overheidsinformatie(link naar andere website) is dat overheidsorganisaties meer en vaker open data beschikbaar stellen. Bijvoorbeeld voor hergebruik en voor onderzoek. Het gaat dan over informatie die al openbaar is en waar niet extra voorzichtig mee omgegaan hoeft te worden. Tegelijkertijd vindt het kabinet dat de overheid zeer terughoudend moet zijn met het hergebruik van persoonsgegevens in overheidsdata. Daarom verbiedt het kabinet in het gewijzigde wetsvoorstel het hergebruik van persoonsgegevens uit openbare registers.

Advies AP gevolgd

Vorig week maakte de Autoriteit Persoonsgegevens(link naar andere website) (AP) haar advies op de voorgenomen wetswijziging openbaar. De AP adviseert onder andere om een expliciet verbod op het hergebruik van persoonsgegevens op te nemen in het wetsvoorstel.
Dit verbod is door het kabinet al verwerkt in het nieuwe conceptwetsvoorstel(link naar andere website) (pdf, 806 kB). Dit concept ligt voor advies bij de Raad van State. Na dit advies zal het naar de Tweede Kamer verzonden worden.

Context

In 2019 heeft de EU de Open data richtlijn(link naar andere website) aangenomen. Alle landen van de EU moeten deze richtlijn opnemen in hun nationale wetgeving. In Nederland wordt daarom de Wet hergebruik van overheidsinformatie (Who)(link naar andere website) aangepast.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig