De 3e editie van GemeenteDelers van de VNG maakte opnieuw duidelijk dat gemeenten heel vaak projecten, initiatieven, ideeën en programma’s hebben die erom vragen gedeeld te worden met anderen. Uit 68 inzendingen zijn 4 winnende gemeenten gekozen: Reimerswaal, Vijfheerenlanden, Hoogeveen en de Wolden en Gent.
Gemeente Reimerswaal, Geen stempel, geen drempel
De gemeente Reimerswaal vraagt geen Wmo-indicatie meer voor dagbesteding voor ouderen. ‘Geen stempel, geen drempel’ vermindert de bureaucratie en laat ouderen zowel deelnemer als vrijwilliger zijn in de dagbesteding. De jury was zeer te spreken over de manier waarop deze gemeente in samenspraak met een zorgaanbieder voor een oplossing heeft gezorgd die “de complexiteit ontstijgt door het weer simpel te maken”.
Gemeente Vijfheerenlanden, Crime Game
‘Crime Game’ van gemeente Vijfheerenlanden is een combinatie van puzzeltocht en escaperoom voor inwoners van 11 jaar en ouder. Deelnemers reizen door de gemeente en kruipen in de huid van drugscriminelen. Crime game is een mix van filmpjes en echte scenes op locatie. Het doel is mensen bewust te maken hoe sluipend ze betrokken kunnen raken bij drugscriminaliteit. De boodschap is uiteraard dat misdaad niet loont. De game stal het hart van de jury, mede dankzij het enthousiasme van de spelers (echte agenten, echte ambtenaren) en de deelnemers.
Gemeenten Hoogeveen en De Wolden, Optimaal leven
De zorg voor inwoners met ernstige psychiatrische aandoeningen is vaak verdeeld over meerdere organisaties, met alle bijbehorende protocollen en budgetten. De gemeenten Hoogeveen en De Wolden hebben met ‘Optimaal leven’ een manier gevonden om de zorg voor deze kwetsbare inwoners zo te regelen dat zij van die bureaucratie geen last van heeft. Tegelijkertijd brengt het deze zeer kwetsbare doelgroep meer zelfstandigheid en kwaliteit van leven. De jury prees de manier waarop de gemeenten een grote groep diverse partijen bij elkaar hadden gebracht in één team.
Stad Gent, Proactieve dienstverlening
Deze Belgische stad bouwt haar proactieve dienstverlening uit door (kwetsbare) inwoners te geven waar zij recht op hebben. Ook de loketmedewerkers zijn winnaars: zij hoeven geen burgers meer naar huis te sturen omdat die niet de juiste documenten bij zich hebben. Een identiteitsbewijs is voldoende, want de gemeente heeft zelf toegang tot de benodigde gegevens. Dit is mogelijk door een wijziging in de Vlaamse wet. De stad Gent kan zelf de relevante gegevens opzoeken. De jury was onder de indruk van deze inzending, die een kruisbestuiving is tussen een slimme stad die goed met data omgaat en de sociale wens om het bestaan voor kwetsbare doelgroepen makkelijker te maken.
Praktijkfavoriet
Uit deze 4 winnaars kiezen 2.500 bestuurders op 14 juni op het VNG Congres een Praktijkfavoriet. Dat is de inzending waarvan de meeste bestuurders zeggen: “Met deze winnaar gaan wij als eerste aan de slag!”
Meer informatie