Op 21 mei 2024 heeft de Europese Raad ingestemd met de Europese Artificial Intelligence Act (AI Act). Hiermee is de laatste stap gezet naar de invoering van deze wetgeving, die eerder dit jaar al goedkeuring kreeg van het Europees Parlement. De AI Act harmoniseert de regels rondom kunstmatige intelligentie en hanteert een risicogebaseerde benadering: hoe groter het risico van een AI-systeem, hoe strenger de regels.
Voor Nederlandse gemeenten betekent de AI Act een verandering. Gemeenten gebruiken steeds vaker AI-systemen voor stadsplanning, verkeerbeheer en sociale diensten. De nieuwe wetgeving stelt echter strenge eisen aan de transparantie, nauwkeurigheid en verantwoording van deze systemen. Alle organisaties moeten nu de risico’s van hun AI-systemen in kaart brengen en documenteren, inclusief een logboek van alle gebruikte AI-systemen. Deze systemen moeten transparant zijn en mogen geen inbreuk maken op de grondrechten van burgers.
Een uitdaging voor gemeenten is om voldoende kennis en middelen te mobiliseren om aan de nieuwe eisen te voldoen. Veel gemeenten zijn nog niet volledig bekend met de details van de AI Act, lees meer in AI Act nog onbekend bij veel gemeenten. Training en educatie van personeel zijn cruciaal, evenals investeringen in technologie en expertise.
De AI Act biedt echter ook kansen. Door te voldoen aan de wetgeving, kunnen gemeenten het vertrouwen van hun inwoners in AI-systemen vergroten. Dit kan leiden tot bredere acceptatie en gebruik van AI, wat bijdraagt aan efficiëntere gemeentelijke diensten.