Indien u deze nieuwsbrief niet goed kunt lezen, klik hier

Nieuwsbrief 2020 nr. 12

Bijgaand treft u de VIAG nieuwsbrief jaargang 2020 aan.

Door op de "kopregel" van ieder nieuwsitem te klikken wordt automatisch het gehele artikel in beeld gebracht

veel leesplezier!!

24 juni 2020 - VIAG nieuwsbrief jaargang 2020, nr. 12

 

Maak kennis met de Toolbox Datagedreven werken

Ook uw datagedreven tools zijn welkom!

Het Leer- en Expertisepunt Datagedreven werken (LED) lanceert de Toolbox Datagedreven werken. LED vroeg een aantal gebruikers van het eerste uur naar hun ervaringen. “Het is interessant om te zien hoe andere gemeenten datagedreven werken stimuleren.”

Van randvoorwaarden tot draagvlak

Een van de eerste gebruikers van de toolbox is Hady Bah...

Vernieuwde site maakt machtigen eenvoudiger

Er zijn mensen die hun eigen zaken met de overheid niet zelf digitaal kunnen, willen of mogen regelen. Zij moeten dit veilig, betrouwbaar en eenvoudig kunnen overlaten aan een ander. Daarvoor is er DigiD Machtigen.

Met DigiD Machtigen kunnen gebruikers van een digitale dienst iemand machtigen die namens hen optreedt.

De website DigiD Machtigen is vernieuwd en de gebruiksvriendelijkheid...

Politie betrekt gebruikers technologieplatform Tweakers bij oplossen cybercrime

De politie gaat het publiek betrekken bij het oplossen van cybercrimes. Onder de naam ‘Blueweb’ startte 8 juni 2020 een samenwerking met het Nederlandse technologieplatform Tweakers.

Veel digitale kennis

“We vragen communityleden mee te denken in cybercrime-onderzoeken. Daarmee willen we misdrijven proberen op te lossen”, zegt Franki Klarenbeek, coördinator van...

I-partnerschap moet oplossingen vinden voor digitale vraagstukken

De Rijksoverheid, hogescholen en universiteiten starten een samenwerking op het gebied van onderzoek en onderwijs. Het doel is om slimme oplossingen te vinden voor digitale vraagstukken. In een intentieverklaring voor dit I-Partnerschap staan concrete afspraken hoe deze samenwerking vorm krijgt.

Voorop lopen

Staatssecretaris Knops: ‘Het is de ambitie van de overheid om voorop te lopen...

“Bedenk dat je veel mensen uitsluit met een ontoegankelijke website”

De wettelijke verplichting ‘digitale toegankelijkheid overheid’ gaat in per 23 september 2020. Dit betekent dat alle websites van alle overheidsinstanties de toegankelijkheidsnormen vanaf die datum moeten toepassen. Dat lijkt een hele klus maar is dat ook zo? “Het is een kwestie van grip krijgen op je online dienstverlening” aldus Kristian Mul die binnen Logius...

Elburg als 250e gemeente bereikbaar via IPv6

Elburg is de 250e gemeente die bereikbaar is via IPv6. Inmiddels heeft ruim 70 procent van alle gemeenten een toekomstzeker IPv6-internetadres.

IPv6 (Internet Protocol versie 6) maakt het mogelijk om ieder apparaat, dat toegang tot internet nodig heeft, een eigen uniek adres (ip-adres) te geven. IPv6 is de opvolger van IPv4.

Eerder dit jaar is besloten dat alle overheidswebsites en...

Wegwijzer digitale toegankelijkheid online

Gaat u binnenkort aan de slag met de digitale toegankelijkheid van uw website en apps? Dan kunt u vast wel wat hulp gebruiken. Op de website www.digitaleoverheid.nl is onlangs een ‘wegwijzer digitale toegankelijkheid’ gepubliceerd. De wegwijzer bevat tools om digitale toegankelijkheid bespreekbaar te maken in uw organisatie en om zelf aan de slag te gaan. Daarnaast vindt u er...

Global Cities ’AI Readiness Index’: Amsterdam na Stockholm meest ‘AI ready’

Amsterdam is na Stockholm de stad die het best is voorbereid op kunstmatige intelligentie (AI). Dat blijkt uit de wereldwijde Global Cities ’AI Readiness Index’ voor steden tot 3 miljoen inwoners. De index meet hoe steden voorbereid zijn op uitdagingen gerelateerd aan AI.

Veel toepassingen

Voor de totale index zijn 105 steden onderzocht in meerdere categorieën. Van megasteden...

Tijdelijke commissie Digitale Toekomst pleit voor vaste Kamercommissie Digitale Zaken

De leden van de tijdelijke Commissie Digitale Toekomst. Vooraan, van links naar rechts: Verhoeven, Buitenweg en Middendorp. Achteraan: Van Dam en Van Otterloo. De leden Azarkan en Van Weerdenburg ontbreken op de foto.

De Tweede Kamer heeft een vaste commissie voor Digitale Zaken nodig. Dat is 1 van de aanbevelingen van de de Tijdelijke commissie Digitale Toekomst in haar eindrapport...

Gebruiker Centraal lanceert Kennisbank Beeldtaal

 

Mensen die moeite hebben met lezen, kun je beter bereiken met beeldtaal. In de nieuwe Kennisbank van Gebruiker Centraal staan (herbruikbare) voorbeelden van beeldbrieven en richtlijnen om er zelf mee aan de slag te gaan.

Een beeldbrief is een brief die in een korte, duidelijke tekst en door middel van ondersteunend beeld de inhoud van de brief aan een lezer overbrengt. Een beeldbrief...

Behoefte aan meer 5G-voorlichting door overheid

Gemeenten willen dat de rijksoverheid burgers meer voorlicht over de komst van het 5G-communicatienetwerk. Dat blijkt uit een inventarisatie van de NOS waar een derde van alle gemeenten op reageerde.

Protest tegen uitrol

Bijna 90 procent van de gemeenten die reageerden, kreeg vragen of opmerkingen over gezondheidsrisico’s. Daarbij gaat het niet alleen om berichten van hun eigen...

Smart cities, stupid citizens?

Tijdens de coronacrisis gaat het technologisch optimisme hand in hand met zorgen over onze privacy en andere grondrechten. Slimme steden moeten zich bij alle optimisme óók de vraag stellen: wat zijn de effecten van digitale technologie op onze inwoners? ‘Het is allerminst zeker dat die er beter van worden.’

Dat stelt Paul Strijp in een essay in Binnenlands Bestuur....

Inrichten digitaal stelsel blijft flinke klus voor gemeenten

De enorme druk op de implementatie van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO), met name de vertraagde oplevering van een van de technische standaarden, speelde een hoofdrol in het jaar uitstel van de Omgevingswet. En de tijdsdruk blijft een factor van betekenis, waarbij het niet alleen om software draait.

Een van de voorwaarden voor de inwerkingtreding van de Omgevingswet was dat het Digitaal...

Evenementen

 
25-06-2020 Uitnodiging Odinfo seminar “IT’s time to manage”
07-07-2020 Fortinet organiseert Roundtable CISO’s
VIAG Secretariaat - Schie 88d - 3111 PN SCHIEDAM — tel: 010-4266350 — email: info@viag.nlwww.viag.nl