Politie betrekt gebruikers technologieplatform Tweakers bij oplossen cybercrime

18-06-2020 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

De politie gaat het publiek betrekken bij het oplossen van cybercrimes. Onder de naam ‘Blueweb’ startte 8 juni 2020 een samenwerking met het Nederlandse technologieplatform Tweakers.

Veel digitale kennis

“We vragen communityleden mee te denken in cybercrime-onderzoeken. Daarmee willen we misdrijven proberen op te lossen”, zegt Franki Klarenbeek, coördinator van het Landelijk Team Opsporingscommunicatie. De politie betrekt al langer met succes het publiek bij het oplossen van misdrijven, bijvoorbeeld in het programma Opsporing verzocht. Nu criminelen steeds vaker technologie gebruiken, is Blueweb een logische stap. Klarenbeek: “We delen opsporingsinformatie uit cybercrime-onderzoeken met een doelgroep die bijzonder veel digitale kennis en ervaring heeft en bovendien heel groot is: Tweakers heeft miljoenen bezoekers per maand en meer dan 700.000 leden.” Geïnteresseerde communityleden van Tweakers kunnen zich aanmelden om mee te doen aan de proef. Tweakers selecteert daarna zelf leden met expertise op verschillende gebieden. In een besloten groep gaan rechercheurs onderzoeksvragen op het platform plaatsen. Tweakers-gebruikers kunnen vervolgens met die vragen aan de slag. De proef duurt 3 maanden.

High tech crime

Blueweb start als pilot met het opsporingsonderzoek ‘26Ramsey’. “Dit onderzoek gaat over criminelen die factuurfraude pleegden door facturen van bedrijven te onderscheppen en de betalingsgegevens aan te passen. Zo zijn alleen al binnen het onderzoek 26Ramsey vele honderdduizenden euro’s buitgemaakt en witgewassen via Bitcoinconstructies. Daarnaast werd er vacature- en identiteitsfraude gepleegd”, legt rechercheur Maarten van het Team High Tech Crime uit. 26Ramsey is een onderzoek dat al langere tijd draait bij het Team High Tech Crime van de politie.

Meer informatie

Bericht van de politie.

Gerelateerd

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig