Ambtenaren ontdekken LinkedIn als werkplek

20-05-2014 • Geplaatst in Algemeen door Frank Kerkhoven

De tijd dat het zakelijke sociale medium LinkedIn uitsluitend als digitaal cv werd gebruikt is al een poosje voorbij. Steeds meer overheidsprofessionals gebruiken de netwerksite bij hun dagelijkse werk. Om kennis uit te wisselen, als klankbord en als digitale werkplek. In het enorme spectrum van verschillende openbare-, besloten- en subgroepen zoeken vakgenoten elkaar op en worden er zelfs complete projecten opgezet.

De Nederland-Wereldbank Water Partnership, een initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZK), vindt bijvoorbeeld vrijwel volledig plaats op een besloten LinkedIn-groep. Hier worden wereldwijd interessante deelnemers op hun functie voor uitgenodigd. Alle projectstukken en documenten zijn er toegankelijk via Dropbox (dienst voor online opslaan bestanden). Voor BZK is het niet alleen een effectieve, maar ook een goedkope oplossing. Voorheen ging het ministerie voor input en lobby namelijk apart bij de individuele organisaties langs.

Derk Moor is woordvoerder van Ank Bijleveld, Commissaris van de Koning van Overijssel, en een frequent LinkedIn-gebruiker. ‘Ik kijk er zeker vijf à zes keer per dag op. Ik werk namelijk voor een hele actieve commissaris die vaak bezoeken aflegt en die bereid ik inhoudelijk voor. Daarvoor zoek ik op LinkedIn naar de juiste personen en benader ze direct. Mijn ervaring is dat mensen veel sneller en informeler reageren dan wanneer je dat via de mail doet.’

En Moor is niet de enige overheidsdienaar die handig gebruik maakt van het sociale netwerk. Een oproepje op de LinkedIn-groep van Binnenlands Bestuur en op @BBnieuws leverde de volgende reacties op: Frank Galesloot, controller bij de gemeente Deventer: ‘Ik volg diverse discussiegroepen en kan dan snel op veel vakgebieden verschillende invalshoeken zien. Nuttig voor controller.’ Karel Groen, directeur van de Eems Dollard Regio (EDR) zegt: ‘Kennissen zijn belangrijker dan kennis, want zij brengen je op LinkedIn snel naar kennis en ervaring.’ Burgemeester Michael Sijbom van de gemeente Losser reageert via twitter: ‘Ik gebruik LinkedIn om duidelijk te maken wat ik allemaal doe en kijk regelmatig wat er gedeeld wordt. (…) en als ik namen van mensen hoor of lees zoek ik ze op LinkedIn op. (…) Ik neem veel info tot me en doe er soms iets mee. Netwerk is breder dan bestuurders dus ook algemene ontwikkeling.’

Bron LinkedIn-groep BB Binnenlands Bestuur nieuws

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig