Dataland nieuw bedrijfslid!

18-12-2014 • Geplaatst in Algemeen en Nieuwsbrief door Frank Kerkhoven

Als gemeentelijk samenwerkingsverband hebben wij bij het VIAG congres een presentatie verzorgd over onze diensten als kennis- en gegevensknooppunt voor gemeenten. Gezien de wederzijdse interesse over elkaar diensten en ambities, hebben wij besloten om aan te sluiten bij de VIAG.

DataLand is in 2001 opgericht door Nederlandse gemeenten met als doel publieke en private afnemers van gemeentelijke vastgoed-, geo- en woz-gegevens te voorzien. Het bestuur van DataLand bestaat uit vertegenwoordigers van gemeenten en de VNG.

Op dit moment zien wij dat er steeds meer ketens van gegevensuitwisseling ontstaan zoals tussen Landelijke Voorzieningen en back office applicaties, maar ook tussen gemeenten en regionale samenwerkingsverbanden. Hoe houden de verschillende actoren grip op die uitwisseling als belangen, verantwoordelijkheden, kennis en technische mogelijkheden uiteenlopen? Dit vraagt om flexibele oplossingen in de informatievoorziening binnen en tussen gemeenten, maar ook met andere gegevenspartners. Een knooppunt levert hier een belangrijke bijdrage aan.

Een goed voorbeeld van het aansluiten op de wensen van gemeenten is de dienst van DataLand om gegevens van het Handelsregister om te zetten naar gemeentelijke standaarden zodat het direct (automatisch) verder verwerkt kan worden. Deze oplossing is én toekomstvast én goed inpasbaar in de huidige processen. Meer informatie treft u hier aan. Er is veel interesse voor onze dienst, die vanaf volgende week beschikbaar is. We merken ook dat gemeenten het prettig vinden om met elkaar nog eens de verschillende opties op een rijtje te zetten. Als gemeentelijk samenwerkingsverband helpen wij hier graag bij. We organiseren een aantal bijeenkomsten waar u met andere gemeenten meer kunt horen over de DataLand oplossing en met elkaar in gesprek kunt gaan over de verdere stappen die nodig zijn om de gegevens uit het Handelsregister op de gewenste wijze binnen te halen en te gebruiken.   

De volgende bijeenkomsten staat reeds vast:

  • Woensdag 14 januari 2015, 10.00-12.00 te Gouda

De bijeenkomsten zijn gratis en staan open voor medewerkers van gemeenten en gemeentelijke samenwerkingsverbanden. Interesse? Schrijft u zich dan hier in. Het aantal deelnemers per sessie is beperkt. We organiseren liever een groot aantal bijeenkomsten met veel ruimte voor overleg dan één bijeenkomst met een groot aantal aanwezigen. Mochten deze datum of locatie u niet schikken maar wilt u wel deelnemen aan een bijeenkomst, neem dan contact op met ondergetekende, zodat we in onderling overleg een passende andere datum en locatie kunnen kiezen.

 

Hartelijke groet en graag tot ziens,

Chris Veenstra

Coördinator Team Markt, Kennis en Communicatie

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig