Slotprogramma e-overheid: wel wij-gevoel, geen geld

09-01-2015 • Geplaatst in King en Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Logo KING

De programma’s i-NUP en Operatie NUP lopen deze maand af. Maar er moet nog veel gebeuren.

Grootste struikelblok: het ontbreken van een goed financieringsarrangement voor de ‘e-overheid’. Geen boekhouders, maar investeerders. Meer ingenieursmentaliteit. Meer bestuurdersaandacht en een ‘digitale Rijkswaterstaat’. Zo passeerden diverse pleidooien de revue op de slotbijeenkomst i-NUP en Operatie NUP. De implementatieagenda Nationaal Uitvoeringsprogramma dienstverlening en e-overheid (i-NUP) wordt eind dit jaar afgerond, evenals de praktische aanpak daarvan bij de gemeenten: Operatie NUP. Op een recente bijeenkomst in Utrecht was een flinke verzameling hoofdrol­spelers bij elkaar.

‘Het is eigenlijk geen slotbijeenkomst, we moeten nog beginnen’, aldus de discussieleider. En dat werd door menigeen bevestigd. Kees Jan de Vet, lid van de directieraad van de VNG: ‘Dankzij de samenwerking is er veel bereikt, maar er is nog veel ruimte voor progressie.’ KING-directeur Tof Thissen: ‘We doen het al ongelooflijk veel beter. Maar wat niet zo goed gelukt is, is de bestuurlijke betrokkenheid. Er moet meer draagvlak bij de colleges van B&W zijn, het besef dat de kost voor de baat uitgaat.’ Gert-Jan Buitendijk, directeur-generaal op BZK: ‘De partijen stappen nu iets sneller over hun eigen schaduw heen.’ En: ‘Dit is het begin van het vervolg.’

Voor het volledige artikel klik hier

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig