Blog Larissa Zegveld “democratische waarden in de informatiesamenleving”

14-04-2015 • Geplaatst in King en Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Dit blog sluit naadloos aan op het VIAG Thema 2015

De tijd dat de overheid als een soort monopolist informatie bezat is voorbij, want iedereen maakt en deelt data. De rol van de overheid in deze wereld van big en open data verandert. Het gaat er nu om de kernwaarden van onze democratie te blijven verankeren, ook in de informatiesamenleving. Dit stelt Larissa Zegveld, directeur KING, in haar nieuwste blog.

Keukentafelgesprekken

Het is aan de overheid om te voorkomen dat er onrechtvaardigheid, willekeur en uitsluiting ontstaan, betoogt ze. Belangrijke vragen voor de e-overheid zijn dan ook: van wie is de informatie en wat mag je wel en niet delen? Informatie die uit keukentafelgesprekken komt is bijvoorbeeld belangrijk voor de overheid om het (zorg)aanbod op af te stemmen, maar ook heel gevoelig. Daar moet zorgvuldig mee worden omgegaan.

Terug naar de essentie

Dit is maar één voorbeeld van de vraagstukken voor de overheid in de informatiesamenleving. Het is van belang dat de overheid teruggaat naar de essentie, naar het organiseren van legitimiteit en het hoeden van onze democratische waarden. Met een praktische vertaling naar het werken met data op zo’n manier dat gelijkwaardigheid, privacy en veiligheid gewaarborgd zijn.

Lees de volledige blog in het VNG Magazine.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig