Kernwebsite minister Plasterk krijgt impuls door Dimpact

01-06-2015 • Geplaatst in Persbericht door Renk Ruijter

Minister Plasterk zet in op standaardisatie van gemeentewebsites; samenwerkingsverband Dimpact gaat de uitdaging aan.

Minister Plasterk wil uniformering van alle gemeentelijke websites. Deze uitdaging is aangepakt door Dimpact, een samenwerkingsverband van ruim 30 gemeenten door heel Nederland. Dimpact vult de oproep tot standaardisatie in met haar generieke (kern)websitemodel, genaamd WIM. De minister beschouwt dit Dimpact-initiatief als een aansprekende eerste stap richting uniformering van alle gemeentelijke websites in Nederland.

Uniformering van gemeentelijke websites

Met de kernwebsite-dialoog geeft minister Plasterk richting aan zijn ambitie voor uniformering van gemeentelijke websites. De Tweede Kamer denkt daarbij aan één website, gefaciliteerd door de overheid. De VNG voelt meer voor gestandaardiseerde gemeentewebsites, samen met de markt. Hoewel beelden over de aanpak verschillen, staat de noodzaak tot standaardisatie als een paal boven water.

Niet meer op eigen houtje

In het debat met Kamerleden acht minister Plasterk het onverkoopbaar dat gemeenten op eigen houtje het wiel opnieuw uitvinden. De minister zet daarom sterk in op standaardisatie van alle gemeentewebsites. Het gemeentelijk samenwerkingsverband Dimpact grijpt deze uitdaging aan. De minister laat zijn enthousiasme over het initiatief van Dimpact blijken tijdens het Kamerdebat.

Dimpact geeft invulling aan ‘kernwebsite’

Het Dimpact-initiatief, gedragen door ruim 30 gemeenten, leverde als resultaat op een generiek toepasbaar websitemodel, genaamd WIM. Daarmee lanceerde Dimpact in december 2013 haar eerste generieke website op www.schijndel.nl. Andere gemeenten, zoals Zwolle, Oldambt en Raalte, volgden.

Uniforme kern

Dimpact vult de standaardisatie van gemeentewebsites in met een websitemodel waarvan de ‘kern’ voor elke gemeente gelijk is. De techniek is gestandaardiseerd; wat de burger ziet bepaalt elke gemeente voor zich.

Open source markt

Een open netwerk van leveranciers voorziet gemeenten van ondersteuning bij implementatie, beheer en (lokale) uitbreidingen op de uniforme kernfunctionaliteit. Op die manier ontstaat een door meerdere marktpartijen onderhouden model onder regie van alle in Dimpact georganiseerde gemeenten. Een multi-vendor app-store biedt gemeenten straks extra functionaliteiten bovenop de generieke kern.

Breed gedragen initiatief

Dimpact zoekt nadrukkelijk de verbinding op met partijen zoals Cascadis, KING, Gemeente Vught, Logius en marktpartijen. Directeur-bestuurder René Bal van Dimpact is ingenomen met de enthousiaste reacties: “Binnen Dimpact zoeken gemeenten samen voor elk domein naar de optimale balans tussen standaardisatie en lokale flexibiliteit. WIM is de eerste stap in standaardisatie van gemeentelijke websites. Wij zijn trots op de erkenning die wij voor dit initiatief ontvangen vanuit de diverse landelijke stakeholders, waaronder nu ook de minister.”

Landelijke uitrol

Het succes van het project trekt ook gemeenten buiten Dimpact aan. Dimpact bereidt zich daarom voor op grootschalige uitrol: “Hergebruik van de generieke website slaat enorm aan. Onze leden stellen kernwebsite-model WIM daarom vrij beschikbaar voor alle gemeenten in Nederland en nodigen hen uit om deel te nemen aan de WIM-samenwerking.” aldus Bal.

De kernwebsite WIM is te downloaden op www.wimgemeenten.nl.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @ViagEvents

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig