Staatssecretaris Klijnsma dreigt gemeente met blokkade SUWI-net

26-06-2015 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Staatssecretaris Jetta Kleinsma

Gemeenten die niet zorgvuldig omgaan met het computersysteem waarmee ze kunnen vaststellen of iemand recht heeft op een uitkering, zullen ervan worden afgesloten. 'Dat kan het ultimum remedium zijn', waarschuwde staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) woensdag in de Kamer.

Omgang met gegevens

Uit onderzoek van de inspectie blijkt dat er nog steeds gemeenten zijn die niet goed omgaan met de gegevens. Het radioprogramma Argos meldde dit weekeinde dat sommige gemeenten particuliere organisaties zoals incassobureaus in het systeem laten kijken.

Harde maatregelen

De Kamer heeft er genoeg van en eiste harde maatregelen. 'De maat is vol', zei Steven van Weyenberg van D66. Hij kreeg steun van GroenLinks, PvdA en SP. De VVD voelt niets voor afsluiting, maar ziet meer in een boete omdat burgers ook de dupe worden van een afsluiting.

Escalatieprotocol

De inspectie gaat in september opnieuw controleren. Als gemeenten dan hun zaken niet op orde hebben, volgen maatregelen, kondigde Klijnsma aan. Dan wordt een 'escalatieprotocol' in werking gesteld waarbij afsluiting van SUWI-computersysteem 'het eind van het lied is'. D66 wil gemeenten die de fout in blijven gaan al per 1 januari afsluiten, maar zover wilde de bewindsvrouw niet gaan. Aan het protocol wordt nog gewerkt. Ze heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) al op de hoogte gesteld van haar voornemen. De VNG gaat het met haar leden opnemen. (ANP)

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig