Training MijnOverheid Berichtenbox geeft inzicht

26-06-2015 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Logius en KING bieden dit jaar enkele trainingen aan die gericht zijn op invoering en gebruik van de MijnOverheid Berichtenbox: een impressie. Vrijdag 22 mei vond voor de derde keer de training MijnOverheid Berichtenbox plaats. Voor deze gelegenheid was de gemeente Rotterdam gastheer en gastspreker. Zij waren eerder die maand aangesloten op MijnOverheid Berichtenbox. Met een prachtig uitzicht vanaf de 35e etage van De Rotterdam kregen de deelnemers inzicht in alle aspecten van aansluiting op de Berichtenbox.

Techniek en Organisatie

De training bestaat uit een technische module en de module implementatie & organisatie. In de ochtend kregen de aanwezigen alle ins en outs te horen over de techniek achter de Berichtenbox, welke technische onderdelen van belang zijn bij de implementatie en welke technische inrichtingsvarianten allemaal mogelijk zijn. Marco Smit van de gemeente Rotterdam liet zien hoe Rotterdam de Berichtenbox heeft geïmplementeerd en hoe zij de informatievoorziening achter de Berichtenbox hebben ingericht. Tijdens de middagsessie namen de trainers de deelnemers mee in de stand van zaken rondom het gebruik van MijnOverheid Berichtenbox en de (landelijke) ontwikkelingen. Aan de hand van een casus werden de onderwerpen uit de impactanalyse doorgenomen. Daarnaast is aandacht besteed aan diverse gemeentelijke praktijkvoorbeelden en de beschikbare communicatietoolkit.

Beter inzicht

Onder de aanwezigen waren zowel organisaties die reeds aangesloten waren op MijnOverheid Berichtenbox als organisaties die nog in een oriënterende fase zitten. Deze diversiteit leverde interessante en informatieve interacties op.

Jacqueline Vreds van de gemeente Almere: "Ondanks dat wij aangesloten zijn op de Berichtenbox heb ik veel aan de training gehad. De gemeente Almere is voornemens verschillende berichtstromen aan te sluiten. De interne klant heeft vragen die ik nu veel beter kan beantwoorden. Ik heb beter inzicht gekregen in de verschillende mogelijkheden, de inrichtingsvarianten en de te nemen stappen."

Sander Maarleveld van Logius laat weten "Ook voor ons als trainers zijn deze sessies elke keer weer nuttig. We horen wat de verwachtingen en wensen zijn bij het gebruik van de Berichtenbox. Wij nemen dat op onze beurt weer mee terug naar Logius en geven zo ook weer input aan de doorontwikkeling van de Berichtenbox."

Inmiddels hebben 49 deelnemers de training MijnOverheid Berichtenbox gevolgd. De groepen bestonden telkens uit een gemêleerd gezelschap van gemeenten, samenwerkingsverbanden en marktpartijen.

Feiten en cijfers

Berichtenbox Sinds mei zijn er in totaal 31 aansluitingen Berichtenbox. Hieronder vallen circa 80 gemeenten en 7 waterschappen die berichten versturen. Sinds april zijn SABEWA Zeeland en de gemeenten Ede, Groesbeek en Rotterdam in productie gegaan. Uit de nieuwe aansluitingen van 2015 zijn in april 36.000 berichten door regionale samenwerkingsverbanden en 3.900 door gemeenten verzonden. Ruim 1,6 miljoen burgers hebben inmiddels een account op MijnOverheid. Eind april is het wetsvoorstel 'Wet elektronisch berichtverkeer Belastingdienst' met gebruik van MijnOverheid Berichtenbox ingediend. Als deze wet in werking treedt (naar verwachting eind 2015) dan stijgt het aantal accounts naar ruim 11 miljoen.

Meer informatie

• De Training MijnOverheid Berichtenbox wordt het komende jaar meerdere keren gegeven. Er zijn nog enkele plekken beschikbaar.

• Logius biedt ondersteuning bij de aansluiting op MijnOverheid. KING biedt ook informatie aan voor gemeenten.

• Kijk voor meer feiten en cijfers op de website van Logius.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig