Wetsvoorstel e-overheid eind 2016 in Tweede Kamer

04-09-2015 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Het wetsvoorstel dat bestuursorganen verplicht om hun digitale infrastructuur meer met elkaar overeen te laten komen, komt naar verwachting eind 2016 in de Tweede Kamer. In 2017 moet het in werking treden. Dat laat minister Plasterk weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Gefaseerd invoeren

In de wet Generieke Digitale Infrastructuur (GDI), onderdeel van een pakket voorstellen die digitalisering teweeg moeten brengen (Digitaal 2017), worden bestaande voorzieningen van de GDI geregeld. Daaronder vallen bijvoorbeeld Overheid.nl, MijnOverheid.nl, de berichtenbox voor burgers, Ondernemersplein de Berichtenbox voor burgers, de Berichtenbox voor bedrijven en DigiD. Bestuursorganen worden verplicht om zich hier op aan te sluiten en de voorzieningen te gebruiken. De wet wordt gefaseerd ingevoerd. Het wetsvoorstel moet effect hebben op de bedrijfsprocessen en bestuursorganen. Een brede interbestuurlijke afstemming is daarbij het doel.

Wetsvoorstellen voorbereid

Plasterk laat mede namens de minister van Economische Zaken weten dat hij het initiatief neemt met de wetsvoorstellen. Door diverse ministeries wordt gezamenlijk een aantal wetsvoorstellen voorbereid, in verband met de afspraak in het regeerakkoord dat burgers en ondernemers uiterlijk in 2017 zaken die zij met de overheid doen digitaal kunnen afhandelen. Dit gebeurt onder de noemer ‘Digitaal 2017’. De WGDI is daar één van. De wetten dienen, in het kader van toenemend digitaal verkeer, het gemak voor burgers en bedrijven, zo licht Plasterk toe.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig