Digitale overheid: gaan we burgers verliezen?

17-09-2015 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

De digitale dienstverlening groeit. Of het nu gaat om het aanvragen van een paspoort, internetbankieren, het declareren van zorgkosten of reizen met de bus of trein.

Digitale overheid

Voor communicatie met bedrijven en overheden is toegang tot de digitale snelweg bijna niet te vermijden. In sommige gevallen zelfs verplicht. Voor velen is deze digitalisering een verrijking en ontstaan er nieuwe kansen. Veel kan sneller en vaak met meer keuze en betere dienstverlening. Geweldig! Maar voor iedereen?

1,3 miljoen laaggeletterden

Even wat onderzoek. Uit data-analyse blijkt dat er een flinke groep digibeten is die helemaal geen ervaring heeft met ict. Het merendeel van deze groep heeft bovendien een achterstand op het gebied van taalvaardigheden (Buisman e.a., 2013). Het gaat om ruim 300.000 mensen die geconfronteerd worden met een dubbele achterstand: ze missen ict-vaardigheden én zijn laaggeletterd. In totaal zijn er 1,3 miljoen mensen in Nederland die laaggeletterd zijn (dat is 1 op de 9 Nederlanders). En een vaak gehoord misverstand is dat het vooral migranten zijn. Een derde is echter allochtoon en tweederde is autochtoon. Hoe gaan we die bereiken in de digitale dienstverlening? Naast het verhogen van hun vaardigheden.

Je kunt er wat aan doen! Je kan als gemeente begrijpelijk en toegankelijk blijven voor iedereen. Dat kan altijd en met kleine en grote stappen. Een paar tips:

•Een makkelijk tip is gebruik korte zinnen en woorden zonder dubbele betekenis;

•Wat online belangrijk is, moet op je site niet verstopt zitten onder verschillende lagen;

•Zorg ervoor dat er ergens op de site een uitweg is als mensen er niet uitkomen. Dat ze kunnen bellen, langskomen of telefonisch geholpen en geassisteerd worden bij het invullen. Op steeds meer plaatsen worden deze oplossingen gevonden.

 Advies en hulp

Wil je weten hoe jij je folders en site toegankelijker maakt? Er zijn voormalig laaggeletterden die hier graag advies over geven uit eigen ervaring. Neem gerust contact met ons op. Ook kunnen we samen kijken hoe je dienstverlening aan alle burgers kan realiseren. Er zijn vaak al veel mogelijkheden in je dorp of stad met lokale organisaties of bibliotheken. Want anders verliezen we een groep burgers voor wie de overheid onbereikbaar gaat worden.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig