'Een slimme overheid is een open overheid?'

16-10-2015 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

"Heb je met open data ook een open overheid? Of gaat een open overheid veel meer over bereikbaarheid, kwaliteit van dienstverlening en democratie?"

Met deze vraag opende Paul Suijkerbuijk het ICTU Café van 8 september jl. Samen met twee collega's vormt hij het Leer- en Expertisepunt Open Overheid. Suijkerbuijk is al sinds jaren actief op het terrein van open data en het meer 'open' maken van de overheid. Maar wat is dat, een 'open overheid'? En waarom is die openheid zo belangrijk?

Tijdens het ICTU Café presenteerden 3 deskundigen hun visie op et onderwerp: Jan van Ginkel (gemeentesecretaris van Schiedam), Mieke van Heesewijk (programmamanager SIDN fonds) en Dinand Tinholt (vice president Capgemini Consulting). Aan de paneldiscussie die volgde op de presentaties deed ook Pascale Georgopoulou mee. aan. Zij is griffier van de gemeente Amstelveen.

Enkele onderwerpen die aan de orde kwamen, waren de  rol van de overheid in een 'radicaal chaotische samenleving';  de door internet veroorzaakte groei van de behoefte aan transparantie;  het uitgangspunt van ‘Open by default'.  Dit was een goede aftrap voor discussie tussen zaal en panel over de grenzen van transparantie, mogelijke verdienmodellen en eigenaarschap van data.

Meer informatie

Lees een verslag van de bijeenkomst op de website van ICTU.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig