Geo-koffer legt klip en klaar meerwaarde geo-informatie uit.

16-10-2015 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

Hoe vertel je jouw collega’s over de meerwaarde van geo-informatie voor diverse vraagstukken binnen de gemeente?

Op deze vraag geeft de geo-koffer antwoord. Met deze koffer van en voor gemeenten kunnen geo-specialisten hun gemeentelijke collega’s namelijk klip en klaar uitleggen waarvoor zij geo-informatie kunnen gebruiken. Tijdens de najaarsbijeenkomsten van het Gemeentelijk Geo-Beraad (GGB) zal de themagroep ‘Geo en E-dienstverlening’ de koffer (in de vorm van een USB-stick), presenteren en uitreiken aan de aanwezige collega’s, te beginnen op 1 oktober. Vanaf die datum is de informatie uit de koffer ook op de Kennisbank van het GGB te vinden.

 Schat aan informatie

“Gemeenten hebben een schat aan geo-informatie in huis”, vertelt Silvy Horbach, voorzitter van de themagroep ‘Geo en E-dienstverlening’ die aan de wieg van de koffer stond. “Helaas wordt deze informatie niet altijd goed benut. En dat is jammer, zo vond onze themagroep. Want waar iets ligt speelt bij veel vraagstukken een rol, zeker ook in het sociaal domein. Daarbij kun je denken aan vragen als: Komt er een ziekenhuis in de knel wanneer de stroom uitvalt in een deel van de gemeente? Of: hoe beslis je over de aanpak van hangjongeren als je niet precies weet waar ze rondhangen?

Daarom hebben we een stappenplan, een presentatie en een voorbeeldenmap ontwikkeld waarmee geo-specialisten op een leuke manier de meerwaarde van geo-informatie kunnen uitleggen aan vooral collega’s in het sociaal domein. Samen vormen deze onderdelen de geo-koffer.”

 Levend document

De koffer is een zogenaamd levend document. Silvy: “Op de Kennisbank kunnen collega’s bijvoorbeeld nieuwe voorbeelden aandragen waar anderen hun voordeel mee kunnen doen. Zo blijven we elkaar inspireren en van elkaar leren.” De eerste reacties op de koffer zijn binnen en positief. “Een van onze collega’s gaf de volgende reactie: ‘mooie producten en concrete handvatten waar we mee aan de slag kunnen. Dit is kennis delen en elkaar op weg helpen.

Heerlijk om echte gemeentelijke voorbeelden te zien.’ Precies het doel dat we met onze koffer wilden bereiken”, besluit Silvy.

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig