Inkoopinformatie Rijk openbaar

29-10-2015 • Geplaatst in Nieuwsbrief door Renk Ruijter

De inkoopinformatie van de Rijksoverheid komt als open data beschikbaar op data.overheid.nl.

Dat heeft minister Plasterk (BZK) gemeld aan de Tweede Kamer. Deze dataset geeft inzicht in de inkoopinformatie over 2014, zoals elektronica. Het gaat om een bedrag van circa 10 miljard euro en om vele tienduizenden leveranciers.
De datasets van de overheid kunnen door publicatie op data.overheid.nl door burgers of bedrijven hergebruikt worden. Hergebruik dient vaak een maatschappelijk doel, waardoor de data extra benut wordt. Denk daarbij aan Buienradar, diverse reisplanners en Scholenkeuze.nl. Ook is toegang tot overheidsinformatie een beginsel van goed openbaar bestuur.
De publicatie van open datasets komt voort uit de Rijksbrede inventarisatie. Dat heeft deze zomer al geleid tot de publicatie van 550 datasets die direct voor hergebruik beschikbaar waren. Het uitgangspunt bij overheidsinformatie is namelijk: ’open, tenzij’. Dit najaar komt niet alleen de inkoopdata online, ook onder andere de verkiezingsuitslagen op stembusniveau wordt als dataset op data.overheid.nl geplaatst.

 Meer informatie

Nieuwsbrieven

Nieuwsbrieven

Sociale Media

LinkedIn: VIAG

Twitter: @VIAGmedia

RSS: Nieuwsfeed VIAG

Nieuwsfeeds Overig