Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Doelstelling Digitaal 2017 ambitieus, maar haalbaar

15/03/2016

Anja Lelieveld

In het regeerakkoord is afgesproken dat bedrijven en burgers uiterlijk in 2017 zaken die ze met de overheid doen, digitaal kunnen afhandelen. Die doelstelling is haalbaar, ook al moet er nog wel het nodige gebeuren, aldus Anja Lelieveld, programmamanager Digitaal 2017 bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Lelieveld gelooft dat de doelstelling haalbaar is, ook al omdat er waarschijnlijk via een wijziging van de Algemene Wet Bestuursrecht nog dit jaar een wettelijke verplichting voor overheden komt om de diensten die zij leveren aan burgers en bedrijven, digitaal beschikbaar te stellen. “In mijn ogen is het ook haalbaar omdat de voordelen steeds meer zichtbaar worden. Denk bijvoorbeeld aan de Belastingdienst, die momenteel vol inzet op het afschaffen van de blauwe envelop, de digitalisering van de burgerlijke stand, diensten rond mobiliteit of de toegang tot de Rechtspraak. Verder kunnen steeds meer bedrijven hun verplichte financiële rapportages aan de Belastingdienst, Kamer van Koophandel en CBS, maar ook aan banken, aanleveren via Standard Business Reporting (SBR), en zo hun gegevens efficiënt hergebruiken. Ook maken inmiddels 200.000 bedrijven gebruik van eHerkenning, waarmee zij bij ruim 160 overheidsorganisaties kunnen inloggen om digitale diensten af te nemen. Nog een laatste reden waarom de doelstellingen gehaald kunnen worden: omdat burgers en bedrijven het verlangen van de overheid”, zo schetst Anja Lelieveld.

Lees het volledige verhaal op de website van iBestuur