Inloggen Geen profiel? Registreer hier.

Digitaal procederen in 2018 verplicht

10/05/2016

Digitaal procederen wordt voor bestuursorganen naar verwachting in 2018 verplicht, en dat betekent een andere manier werken.

Over dit onderwerp is maart in Utrecht een bijeenkomst georganiseerd door KEI, het moderniseringsprogramma van de Rechtspraak. Ruim 80 juridische professionals van zo’n 45 bestuursorganen werden meegevoerd in de toekomstige manier van werken in bestuursrechtelijke procedures.

De procesdeelnemers moeten vanaf 2018 hun gegevens en documenten via de digitale weg aan rechtbank of gerechtshof verstrekken. Daarvoor bestaan twee wegen: het webportaal Mijn Rechtspraak en het Aansluitpunt Rechtspraak. Het verschil zit hem vooral in de automatiseringsgraad. Mijn Rechtspraak is een webportaal, geheel beveiligd te bereiken via www.rechtspraak.nl, terwijl het Aansluitpunt Rechtspraak een directe, veilige koppeling is tussen het systeem van de Rechtspraak en het systeem van het bestuursorgaan.

Bij beide manieren van werken moeten de organisaties intern aan de slag om werkprocessen aan te passen. Tijdens de bijeenkomst  werd stilgestaan wat daarbij komt kijken. Zo wil de Rechtspraak een algemeen (‘generiek’) aansluitpunt ontwikkelen dat in een brede functionele behoefte voorziet. Daartoe zijn de aanwezigen opgeroepen om hun wensen kenbaar te maken. Ook kunnen ze aangeven of ze willen meedoen aan een workshoptraject dat hiervoor in april en mei gaat lopen. Het lijkt erop dat velen daarbij willen zijn, al was het alleen maar om op de hoogte te blijven en van elkaar te leren. Duidelijk is dat de Rechtspraak vaart wil maken.

Meer informatie

Een verslag en presentaties van de bijeenkomst is te vinden op de website van de Rechtspraak